Bra fastighetsår – två små tomter gick för 13 miljoner

Året kanske milt sagt har känts som en ständig kräftgång med den pågående pandemin. Men för fastighetsmarknaden i Laholm har det varit uppgående priser och många försäljningar.

ANNONS
LocationLaholm||

Under sommarmånaderna hade Håkan Danfors, på Danfors Fastighetsförmedling, Hallands just då dyraste tomt till försäljning. Det rörde sig om en tomt ut mot havet i Skummeslövsstrand, ett stenkast från den nya bryggan. Strax innan hade han sålt tomten intill och de höga priserna drog på sig kritik från etablerade husägare.

Men lokal statistik som Länsförsäkringar fastighetsförmedling har tagit fram från Mäklarstatistik är att de senaste tolv månaderna har priset på hus i Laholm gått upp mest i hela Halland, med 23,8 procent.

Stigande priser

VillorTre månaderTolv månaderMedelpris kr/m2
Halland2,0 %13,1 %31 759 kr
Falkenberg– 1,0 % 9,9 %25 083 kr
Halmstad– 1,0 % 14,1 %30 709 kr
Hylte**8 749 kr
Kungsbacka5,6 %13,4 %40 559 kr
Laholm9,0 %23,8 %20 158 kr
Varberg3,0 %5,9 %32 955 kr

– Det har varit ett bra år, det kan man konstatera. Det är svårt att hänföra till coronan, det har både varit bättre och sämre år. Jag tror att byggmarknaderna har haft mycket tydligare effekt för renoveringar och tillbyggnader, jag tror inte man köper eller säljer hus för att det kommit en pandemi, säger Håkan Danfors.

ANNONS

Mycket renoveringar och tillbyggnader igång

Har man tagit en höstsväng utmed kustorterna en vanlig vardag har man inte kunnat undvika att se hantverkarbilar och byggen som är i full gång på Kustvägen och flera gator i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

– Vi jobbar mycket med värderingar och det har blivit ännu mer under detta år för att folk är igång och fixar när de inte kan flänga runt i världen, säger Håkan Danfors.

De två tomterna som han sålde i första raden mot stranden och havet renderade i hyfsade kvadratmeterpriser. Tomterna var inte stora men byggrätterna medgav ändå hus på runt 250 kvadratmeter. Tillsammans gick dem för 13,2 miljoner kronor.

– Det är klart att det är höga priser. Det har varit ett stort intresse för marknaden. De tomterna i första raden mot havet gick för 6,4 respektive 6,8 miljoner. Sedan har vi sålt ett hus för nästan 15 miljoner, säger Håkan Danfors.

Uppgång i hela kommunen – inte bara vid kusten

Danfors menar dock att det går bra i hela kommunen, inte bara på kustorterna och de uppåtgående priserna i kommunen finns överallt.

– Det är klart kusten drar, vatten har alltid dragit folk men det gör sjöar och skog också. I våras var det inga problem att få något sålt i stugbyar i inlandet. Vi kan se att det går bra i alla byarna och ute på landet. Folk tittar mest på kustorterna för att höja på ögonbrynen över höga priser, men det har varit bra priser på villor i Veinge och alla orter, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi har sålt mycket tomter nere i Allarp. På Söderläget i Lilla Tjärby är det helt slutsålt. Mercuriusvägen är det slutsålt och likadant på Lotsvägen med arrendetomterna. I Allarp är det i princip sålt slut på hela etapp två också, det är en helt ny del där vägarna knappt är klara. Det är en fantastisk utveckling, berättar han.

Själv har han flera gånger propagerat för att man måste få igång fler flyttkedjor med kustnära marklägenheter så att äldre kan bo kvar på orterna när huset känns för stort.

– Vi har sålt slut på de 24 bostadsrätter som ska produceras i området och det kommer antagligen bli så att det ska det produceras fler som kommer komma ut efter helgerna här, säger han.

– Det är en bostadsbrist med stor efterfrågan och många unga bor hemma allt längre. Dessutom har vi en brist med marklägenheter till äldre, så de sitter kvar längre i sin villa, säger Håkan Danfors.

Marknaden troligtvis likartad nästa år

Men när han tittar i spåkulan, hur den nationella och den lokala marknaden kommer att te sig det närmsta året så tror han att det kommer vara liknande som i år.

– Jag tror inte att det blir något större lappkast under året som kommer. Kronan är ganska dålig när vi åker ut i världen, då håller sig marknaden bättre här hemma. Speciellt när vi inte kan resa i alla fall, på grund av Coronan, säger Håkan Danfors.

ANNONS

Marknaden för fritidshus har varit het och uppgående under året som gått. Det har även siktats att fler har valt att bosätta sig i sina fritidshus eller att personer letat mer aktivt efter boenden för att flytta från stora staden till ett skapa sig ett liv på landet.

– Det är en skarp efterfrågan på fritidshus, det är bara att konstatera, säger han.

LÄS MER:Ett par miljoner över? Då är det köpläge på tomtmark

LÄS MER:Jublar inte över högt pris för tomtmark vid havet

ANNONS