En 23-årig laholmare får inte tillbaka sin lyxklocka av märket Audemars Piguet, som polisen tagit i beslag. Totalt döms nio personer i penningtvätthärvan. Pengarna slussades via ett bankkonto på Laholms sparbank.
En 23-årig laholmare får inte tillbaka sin lyxklocka av märket Audemars Piguet, som polisen tagit i beslag. Totalt döms nio personer i penningtvätthärvan. Pengarna slussades via ett bankkonto på Laholms sparbank.

Bröder tvättade pengar från kriminell verksamhet

Två bröder i Laholms kommun döms för att ha tvättat svarta pengar. Ett beslagtaget schweiziskt armbandsur värt 200 000 kronor lämnas inte tillbaka. Sju personer fälls för att ha agerat mellanhänder.

ANNONS
LocationLaholm||

Klockans ägare, en 23-årig laholmare, är en av personerna som i förra veckan dömdes i utpressningshärvan kring en känd fotbollsprofil i Halmstad.

23-åringen, hans lillebror och pappa, som bor tillsammans i Laholms kommun, har varit föremål för en omfattande utredning där åklagare och polis försökt leda i bevis att de sysslat med tvätt av pengar från brottslig verksamhet.

Indrivning och narkotika

Enligt åklagaren rör det sig om strax över 900 000 kronor som vandrat genom lillebroderns bankkonto under 2018 och 2019, som inte går att förklara på laglig väg.

Åklagaren anser att pengarna kommer från indrivning, utpressning, så kallad bötning och narkotikabrottslighet.

ANNONS

En finansiell utredare på polisen har kartlagt familjens tillgångar, utgifter och stora pengaflöde. Slutsatsen är att ”familjen i sin helhet inte har kunnat finansiera sina faktiska kostnader med legala medel”.

Polisen har vid olika tillslag tagit i beslag en guldhalskedja, som i nypris värderats till 479 000 kronor, den schweiziska lyxklockan värd 200 000 kronor samt andra värdefulla smycken och kontanter.

”Lån från släkt och vänner”

De två bröderna och pappan nekar till brott. De har gett olika förklaringar varifrån pengaflödet kommer.

Lillebrodern har stått för kontot och huset. Han förklarar de ofta stora och runda summorna med att han har ”lånat av och lånat ut till släkt och nära vänner”. Ibland med ränta, ibland utan. Pokerspel, utlandsresor och konsumtion är några av hans skäl till att han bett andra ta ut kontanter till honom.

Enligt kartläggningen har han gjort 363 transaktioner via Swish till och från ett stort antal personer.

Storebrodern, som inte har några officiella inkomstkällor, hävdar att han köpt det exklusiva armbandsuret ”av en vägpirat i Mellbystrand för några hundralappar”.

Bevisen räcker inte

Halmstads tingsrätt anser att en hel del av trions förklaringar är osannolika och motsägelsefulla. Men enligt rätten ger utredningen inte tillräckliga bevis för att alla pengarna och värdesakerna har kriminellt ursprung.

ANNONS

Åklagaren ville fälla trion för grovt penningtvättsbrott, men domstolen väljer mildare rubriceringar. Storebrodern döms för brott av normalgraden, gällande klockan. Med utpressningsförsöket i Halmstad ger det ett år och två månader i fängelse.

Lillebrodern döms till villkorligt för det lindrigare brottet grov näringspenningtvätt. Pappan frias helt. Allt utom lyxklockan lämnas tillbaka.

Sju medhjälpare

Sju personer från Laholm och Halmstad döms samtidigt för att ha agerat som mellanhänder, i syfte att dölja var pengarna kommer ifrån. Den äldste en 58-årig man och den yngsta en 18-årig kvinna.

De fälls alla mot sina nekanden för ringa näringspenningstvätt och straffas med böter på som mest 23 000 kronor.

LÄS MER:Tio personer åtalas i penningtvättshärva

LÄS MER:Laholmare häktad för penningtvättsbrott

ANNONS