Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bostadsskytt får nio års fängelse för mordförsök

Mannen sköt mot bostaden för att döda. Men siktade av misstag mot fel person. Halmstads tingsrätt dömer den åtalade 38-åringen för mordförsök. Gevärsskottet missade offrets huvud med en hårsmån.

På fredagseftermiddagen föll domen i det uppmärksammade målet om en skjutning genom rutan på ett bostadshus utanför Veinge 11 september förra året.

Den tungt kriminellt belastade 38-årige mannen som suttit häktad som misstänkt sedan dådet fälls av Halmstads tingsrätt på sju åtalspunkter, däribland försök till mord, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Straffet blev nio års fängelse.

Stort skadestånd

Mannen ska också att betala skadestånd till fem brottsoffer med sammanlagt närmare 190 000 kronor.

Enligt polis och åklagare sköt 38-åringen med ett salongsgevär in genom en inglasad altan där det satt två personer. Avsikten var, fastslår rätten, att döda kvinnan eller mannen som bor i huset – hans ex och hennes nya kille. 38-åringen ligger i vårdnadstvist med kvinnan, som han har två gemensamma barn med.

Kulan ven genom rutan

Men paret var inte hemma. I stället befann sig två gäster i uterummet.

De livrädda gästerna låste in sig på toaletten och ringde 112.

Skytten låg i ett buskage på tio meters avstånd. Blykulan gick genom rutan och ven tio centimeter från huvudet på en av besökarna, som satt med uppdragen luva i den stol där kvinnan brukar sitta och röka. Han fick skärsår i ansiktet av glassplittret.

De livrädda gästerna låste in sig på toaletten och ringde 112.

Blykulan som sköts in genom fönstret var en hårsmån från att träffa mannen som satt i uterummet. Han undkom med skärskador och blotta förskräckelsen. Bild: Polisen
Blykulan som sköts in genom fönstret var en hårsmån från att träffa mannen som satt i uterummet. Han undkom med skärskador och blotta förskräckelsen. Bild: Polisen

38-åringen nekade under rättegången till samtliga brott. Han uppgav att han varken införskaffat eller olovligen innehaft något gevär och alltså inte heller avlossat något skott. Han hävdade också att han inte haft någon avsikt som åklagaren påstått.

Under dagen hade mannen haft kontakt med paret via sms och telefon. På kvällen åkte paret till Laholm för att träffa honom för en uppgörelse, men vände om när de fick höra om skottet som small ungefär klockan 20.45.

Matchande DNA

Vid spårning med hund i området hittade polisen gevär, patroner, hylsor, handskar och 38-åringens bil. I baksätet fanns en tomhylsa.

En granne och några jägare såg en man röra sig i trakten. Vid sextiden följande morgon påträffade polisen 38-åringen gående på vägen mot Veinge, narkotikapåverkad och utan skor.

En av de hittade handskarna hade hans DNA och krutstänk från geväret som använts vid mordförsöket.

Mordförsöket var planerat och bara slumpen gjorde att det misslyckades.

38-åringen har uppgett att han gick ut med hunden på kvällen och sedan blev skjutsad till Veinge av en kompis, där han var tills han blev gripen. Vad han gjorde ute i bara strumplästen några kilometer från brottsplatsen vill han inte förklara. Sin egen bil hävdar han att han lånat ut, men vill inte säga till vem.

Övertygande bevis

Tingsrätten anser att de tekniska bevisen är mycket besvärande för 38-åringen och att det är styrkt att han hade motiv för att begå brott mot paret. Att någon skulle ha arrangerat brottsplatsen för att sätta dit honom anses helt osannolikt.

Ett salongsgevär kan döda, fastslår rätten. Risken för att träffa med kulan var ”avsevärd”. Mordförsöket var planerat och bara slumpen gjorde att det misslyckades. Att han siktade mot fel måltavla spelar ingen roll, enligt domen.

Gästen som sånär blev skjuten, en 42-årig man från Halmstad, mår fortfarande dåligt efter händelsen. Han är jätterädd och får panikattacker. Han döms att få ett skadestånd på 110 000 kronor av skytten. Kvinnan som satt bredvid ska få 25 000 kronor. Hon går regelbundet till psykolog.

LÄS MER: Blykulan passerade en hårsmån från huvudet

LÄS MER: Skott riktades mot ”fel” person – man åtalas för mordförsök

LÄS MER: Polis hittade salongsgevär efter skott genom fönster

LÄS MER: Polis har beslagtagit vapen efter skjutning mot bostad

LÄS MER: Skottlossning mot bostad – man gripen

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här