Unga kvigor som inte är redo att bli dräktiga har på en bondgård i Laholms kommun fått gå blandade med både ungtjurar och gårdens avelstjur. Tjuren på bilden har inte med gården i fråga att göra. Arkivbild: Lars Alexi/GP
Unga kvigor som inte är redo att bli dräktiga har på en bondgård i Laholms kommun fått gå blandade med både ungtjurar och gårdens avelstjur. Tjuren på bilden har inte med gården i fråga att göra. Arkivbild: Lars Alexi/GP

Bonde lät unga kvigor gå med vuxen tjur

En lantbrukare i Laholms kommun har låtit unga kvigor gå tillsammans med könsmogna tjurar. Illa, anser länsstyrelsen. För tidig dräktighet kan skada både kviga och kalv.

ANNONS
LocationLaholm||

Veterinärenheten på Länsstyrelsen i Halland besökte gården för en kontroll 22 oktober. Myndigheten hade då fått in en anmälan om djurhållningen.

Inspektörerna konstaterade att unga kvigor hölls tillsammans med både ungtjurar och avelstjuren.

Stora skaderisker

– Du får inte betäcka en kviga innan den är 13 månader gammal. För tidig dräktighet är förknippat med stora skaderisker både för kvigan och för kalven, säger djurskyddshandläggare Christel Condrup Ericsson.

Hon vill inte diskutera det enskilda ärendet, utan uttalar sig generellt.

– Det är en uppenbar risk för allvarligt lidande för djuren. Vi ser allvarligt på att man håller unga kvigor tillsammans med könsmogna tjurar.

ANNONS

Tung avelstjur

Det finns risk att kalvningen blir så svår att kvigan, kalven eller båda avlider. En vuxen avelstjur är dessutom så tung att det finns risk att en ung kviga inte klarar belastningen under ett betäckningsförsök.

Nu har lantbrukaren fått ett skarpt krav på åtgärder, i form av ett skriftligt föreläggande. Kvigor från 5 till 13 månaders ålder måste hållas avskilda från tjurarna. Kvigorna som redan har gått blandade måste undersökas av veterinär och åtgärder vidtas för att förhindra eventuell dräktighet fortgår.

Tvingande beslut

Reglerna borde vara bekanta för alla lantbrukare, anser Christel Condrup Ericsson.

– Ett föreläggande är ett tvingande beslut. Det är en kraftig åtgärd, säger hon.

Lantbrukaren har fått sju dagar på sig. Länsstyrelsen kommer att följa upp beslutet med en ny kontroll på gården.

LÄS MER:Lantbruksprofil åtalas för djurplågeri efter massdöd av grisar

LÄS MER:Länsstyrelsen hinner inte med alla djurskyddskontroller: ”Frustrerande”

ANNONS