Annika Bengtsson från Mellbystrand, avslutade den här sommarens frukostprat som ordnas av Skummeslövsstrands badortsförening och har hållits på Poco Locos i Skummeslövsstrand.
Annika Bengtsson från Mellbystrand, avslutade den här sommarens frukostprat som ordnas av Skummeslövsstrands badortsförening och har hållits på Poco Locos i Skummeslövsstrand. Bild: Anna Olofsson

Bokprat blev säsongens sista frukostprat

Karaktärerna i böckerna lever sitt eget liv och driver på storyn. Författaren Annika Bengtsson vet inte själv hur det ska sluta. Det är ofta så hennes romaner blir till. Hon avslutade årets svit av frukostpratare hos badortsföreningen.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

Annika Bengtsson har skrivit sedan hon var fem år. Det började med sagor. Gick över till dikter och noveller i tonåren och växte sedan till romaner. Sedan 2013 är hon författare på heltid och driver ett eget bokförlag.

Det är Skummeslövsstrands badortsförening som ordnar dessa frukostföredrag på Restaurang Poco Locos.

– Vi har haft frukostpratare fyra torsdagar i sommar. Det har varit mycket uppskattade föredrag, corona-anpassade med färre deltagare och glesare mellan borden, berättar Gun Hedin från badortsföreningen

– Vi ställde in alla kvällsevenemang och bakluckeloppis, men vi har kunnat ordna tipsrunda, friskis, boule och qigong, säger Gun.

Annika Bengtsson berättade hur hon skapar sina romaner.

ANNONS

För det första så sätter hon ett arbetsbeting åt sig själv. Varje dag ska hon skriva minst två A4-sidor.

– Det låter kanske lite, men då vet jag att jag hinner med mitt beting varje dag oavsett om jag har annat att göra, säger Annika som nyligen har gett ut fortsättningen på en roman som utspelar sig i Laholm.

Som i hennes tidigare böcker, är det karaktärerna som styr och ställer.

– Jag börjar med en idé. Vägen till hur boken ska sluta vet jag ingenting om. Det visar sig efterhand när karaktärerna får liv.

Karaktärerna kan byta både hårfärg och ögonfärg under historiens gång och de pressar på Annika att skriva, berättar hon.

Annika Bengtsson bor i Mellbystrand och debuterade som författare 1984. Hon har gett ut tio romaner.

Annika tycker om att hämta miljöbeskrivningar från hus, byggnader och andra platser. Hon samlar på sig miljöer att skriva om, bland annat från tidningsvärlden där hon jobbade som redigerare i över 30 år.

Alla års erfarenhet av att sätta texter, har hon nytta av nu när hon ska textredigera sina och även andras böcker. Hon har nämligen gett ut några böcker åt andra författare på sitt förlag Grim, som står för Gris i motvind.

ANNONS

– Det är mycket motvind att vara författare. Men när det går bra, då kan man ju vända på det och säga Gris i medvind, ler Annika.

Hon står nu inför ett vägval. Ska hon vara förläggare eller enbart författare? Ska hon ge ut fler böcker i pappersform eller ska hon satsa enbart på det digitala i takt med att ljudböckerna vinner allt mer terräng? Det återstår att se.

Borden har placerats glest för att sprida ut gästerna när frukostpratarna har hållit sina föredrag.
Borden har placerats glest för att sprida ut gästerna när frukostpratarna har hållit sina föredrag. Bild: Anna Olofsson

LÄS MER:Fem personer pratar till frukostgäster

LÄS MER:Frukostprat från Laholm till sydpolen

ANNONS