I fredags eftermiddag blev ”Boken om Hasslöv: Gårdarna och husen” klar på tryckeriet.
–Det var i grevens tid. Vi hade bokat bord på släktforskardagarna i Halmstad. Om den inte kommit hade vi inte haft något att visa, säger Mona Tuvesson i Hasslövs hembygdsförening.
Om det blev bråttom på slutet så var vägen dit desto längre. Arbetet med boken har pågått så länge att ingen minns exakt när det började.
HP:s arkiv berättar att första tramptaget togs när Inga-Lena Sebelius blev pensionär år 2000. Hon cyklade runt i bygden med kameran och plåtade alla hus och gårdar.
– Flera år senare skickade hon ett album med alla sina bilder hit. Vi blev nyfikna på vem som bor och har bott där i husen, säger Vera Christiansson, hembygdsföreningens ordförande.
Någon gång runt 2009 kallades till ett välbesökt möte i hembygdsgården. Det ledde till nya träffar.
–För att ha en röd tråd att följa utgick vi från en äldre bok, ”På vandring bland dem som röjer och plöjer i Hasslöv i seklets början”, av Hilmer Svänsson. Så fick folk berätta vem som bott var. Det blev många historier och vi hade väldigt roligt, minns Vera Christiansson.
–Jag som inte är härifrån har lärt mig jättemycket om dem som bor här, säger Mona Tuvesson.
Så småningom bildades en studiecirkel med målet att skriva en bok. Som med tiden blev två.
–Vi trodde inte att Hasslöv var så stort. Det hade blivit en jättebok om vi skulle ta med allt. Därför har vi bestämt att göra två böcker, säger Vera Christiansson.
Del 1 föreligger nu i 600 färggranna exemplar. Pjäsen på 350 sidor går by för by igenom över 300 fastigheter och deras invånare i Hasslöv de senaste hundra åren. Nästa del kommer att vara fylld av berättelser ur Hasslövs historia från bronsåldern och framåt.
–Vår ambition var att den skulle ha kommit ut i julas, men det blev omöjligt på grund av sjukdom och annat. Men vi har i alla fall sålt presentkort, säger Vera Christiansson.
–Folk har frågat efter boken en längre tid. En del har faktiskt hunnit gå bort också, säger Stina Lundgren och fortsätter:
– En sådan här bok köper man inte om man inte har anknytning till orten. Jag köper till barnbarnen. Jag tror inte att de är så intresserade nu, men kanske om 20 år.
I kväll blir det releasefest på hembygdsgården. Alla är välkomna.
–De har kosläpp, då kan vi ha boksläpp. Vi har släppt dem lösa här på bordet, säger Vera Christiansson.