Vardaga står redo att driva ett privat särskilt boende på Allarp, Skummeslövsstrand. Coronautbrottet har dock gjort att det nybyggda boendet står tomt.
Vardaga står redo att driva ett privat särskilt boende på Allarp, Skummeslövsstrand. Coronautbrottet har dock gjort att det nybyggda boendet står tomt. Bild: Anna Olofsson

Boendet vid havet väntar på hyresgäster

60 nybyggda lägenheter står tomma och väntar på hyresgäster på särskilda boendet Villa havsglimt som hade invigning precis innan coronautbrottet.
– Efter sommaren kommer vi ta nya tag i dialogen med kommunerna, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga som driver boendet.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

Boendet var precis klart och invigt och hade hållit öppet hus i februari i år när coronautbrottet lamslog stora delar av samhället. Till en början hade Halmstads kommun köpt 15 korttidsplatser på det nya, privata boendet, men sedan virusutbrottet har Villa havsglimt stått tomt.

– Det är mycket som har stannat av, i och med covid-19. Det är minskad efterfrågan på äldreboenden generellt. Jag tror att folk är lite rädda, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga äldreomsorg AB som driver cirka 100 boenden i landet.

Villa havsglimt har tillstånd att driva boende för demenssjuka. Men lägenheterna kan även hyras av andra som är i behov av ett särskilt boende som permanent bostad eller en korttidsplats.

ANNONS

– Det är behovet som styr vilka som kommer att bo där. Och vi har alltid en dialog med kommunerna vi etablerar oss i.

Den dialogen behöver plockas upp igen, enligt Gertrud Öjetoft.

– Vi kommer att kontakta kommunerna igen efter sommaren. Jag tror att det är mycket arbete och planering som har stannat av i kommunerna i och med covid-19. Men vi finns här och har möjlighet att ta emot boende.

Villa havsglimt genererar också cirka 60 arbetstillfällen, som till exempel undersköterskor, sjuksköterskor och arbetsterapeuter.

Det finns undersköterskor som är gruppchefer så personalen har alltid en chef med sig i det dagliga arbetet. Chefen har därmed nära kontakt med de boende och ser deras behov. Detta gör att ledningen lättare kan styra verksamheten mot de mål man har satt upp.

Målen handlar om att de boende ska kunna fortsätta leva sin vardag som innan, så långt det går. Man ska inte behöva anpassa sig efter hur dagarna på boendet ser ut, utan det är verksamheten som ska anpassa sig till de boende.

– Har man varit vegetarian, ska man självklart få fortsätta äta vegetariskt mat. Har man alltid ätit frukost på balkongen ska man kunna göra det även på boendet. Eller ta en tupplur efter maten eller lyssna på klassisk musik, tar Gertrud Öjetoft som exempel.

ANNONS

– Jag upplever att vi kan leverera det vi lovar. Det handlar om att ha tydliga rutiner och tydlighet kring vad vi kan erbjuda.

Hur ser intresset ut i den här regionen?

– Vi fick många samtal från närstående när vi skulle öppna. Många är intresserade. Det är ett fint område med goda kommunikationer.

Vardaga äldreomsorg AB är en av Sveriges privata aktörer inom äldreomsorg med cirka 100 boenden i hela landet.

Vardaga är en del i Ambea, som är ett privat omsorgsföretag i Sverige, Norge och Danmark med över 750 enheter och omkring 26 000 medarbetare.

Vardaga har ett nybyggt särskilt boende med 60 platser, på Allarp i Skummeslövsstrand. Boendet heter Villa havsglimt.

Mer info: vardaga.se

Så här såg det ur när Villa havsglimt på Allarp i Skummeslövsstrand, hade öppet hus i februari i år. Precis innan coronautbrottet.
Så här såg det ur när Villa havsglimt på Allarp i Skummeslövsstrand, hade öppet hus i februari i år. Precis innan coronautbrottet. Bild: Henrik Williamsson
Villa havsglimt är ett privat särskilt boende med tillstånd att driva boende för demenssjuka. Det är en anledning till att samlingsrummen är möblerade i olika färger. Färgerna skapar igenkänning för de boende.
Villa havsglimt är ett privat särskilt boende med tillstånd att driva boende för demenssjuka. Det är en anledning till att samlingsrummen är möblerade i olika färger. Färgerna skapar igenkänning för de boende. Bild: Henrik Williamsson

LÄS MER:Nytt äldreboende snart klart vid kusten

LÄS MER:Splitter nytt äldreboende står utan hyresgäster

ANNONS