Båt och bilar förstördes. Tre av Taxi Båstads skolbussar och två bilar förstördes vid branden, liksom en stor båt som ägs av äventyrsföretaget Stora Blå. Ett par andra båtar som förvarades utomhus klarade sig.
Båt och bilar förstördes. Tre av Taxi Båstads skolbussar och två bilar förstördes vid branden, liksom en stor båt som ägs av äventyrsföretaget Stora Blå. Ett par andra båtar som förvarades utomhus klarade sig.

Boende evakuerade efter våldsam brand

Gårdagen började dramatiskt i östra Båstad. – Jag väcktes av en våldsam smäll, berättar Kerstin Nilsson, som bor i en villa nära det gamla kalkbrottet. Ett industrihotell strax intill stod i ljusan låga och explosions­risken tvingade folk att i hast lämna sina bostäder.

ANNONS
|

Klockan har hunnit bli elva på förmiddagen när Hallandsposten träffar Lars och Kerstin Nilsson utanför Kommunhusets sessionsal dit de evakuerade uppmanats att bege sig.

Ingen kan lova när avspärrningarna tas bort. Branden som ödelade den 400 kvadratmeter stora byggnaden vid Hallands­vägen är i huvudsak släckt, men någonstans under all bråten ligger en eller flera acetylengasflaskor som kan vara tickande bomber i upp till 24 timmar. Explosionsrisken gör att brandpersonalen tvingas arbeta i skydd av byggnader eller bilar.

– Polisen i Malmö har kommit med en robot, upplyser Pelle Pettersson, operativ chef på räddningstjänsten i Båstad.

Den fjärrstyrda macka­pären kan dock inte uträtta något förrän brandresterna har röjts undan. Hoppet sätts till militärens bepansrade amröjningsmaskin, men grusas av beskedet att personalen är på utbildning i Älvdalen.

ANNONS

Skam dock den som ger sig.

– Vi har rekvirerat en stor mobilkran. Tanken är att den ska ställas upp i skydd av den oskadade byggnaden mot gatan, sträcka sig över taket och lyfta undan brandresterna, förklarar Pelle Pettersson.

Räddningstjänstens insatsledare, Rolf Andréasson, är på plats i Kommunhuset för att informera evakuerade och medier om hur ansträngningarna fortskrider. Lyckas de inte kan avspärrningarna bli kvar till klockan åtta nästa (onsdag) morgon.

– Och vi som ska flyga från Kastrup i morgon, suckar Kerstin.

Hon hade räknat med att få tisdagen till förfogande för att ställa i ordning huset och förbereda resan.

För en av grannarna, en man som jobbar hemifrån, har branden också ställt till med problem.

– Jag har ett jobb som måste bli färdigt i dag. Nu kan jag inte göra annat än att gå här och vänta.

Mannen ville först inte lämna sitt hus. Han var beredd att ta risken. Men poliserna som knackade på i arla morgonstund förklarade bestämt att den valfriheten inte stod till buds.

Säkerhetsavståndet är 300 meter och räddningstjänsten hade bestämt att ett 20-tal villor norr och väster om Öresjön måste utrymmas, därtill även ett dussintal företag på ömse sidor om Hallandsvägen, som är den stora stritan genom Båstad. Vägen förbi brandplatsen stängdes och trafiken dirigerades om via Stationsterrassen.

ANNONS

24-timmarsscenariot blev dock inte verklighet. Vid 14-tiden meddelade Pelle Pettersson att kranen hade fått fram gastuberna och dumpat dem i Öresjön. Avspärrningarna hade hävts och folk återvänt till sina hem respektive arbetsplatser.

Livet gick åter sin gilla gång i östra Båstad.

ANNONS