Öppnar snart. Det nybyggda gårdshotellet kommer snart att öppna. Ingemar och Boel Bindby är snart redo att ta emot de första gästerna.
Öppnar snart. Det nybyggda gårdshotellet kommer snart att öppna. Ingemar och Boel Bindby är snart redo att ta emot de första gästerna.

Boel är tillbaka med ost och gårdshotell

Efter tre års uppehåll är Boel och Ingemar Bindby tillbaka, med en efterlängtad ost och ett nybyggt gårdshotell.

ANNONS
|

Boel och Ingemar Bindbys tillverkning av blåmögelosten Boels blå hemma på gården Holmana utanför Hishult rullade på. Osten vann priser och paret kunde leva det liv på landet som de hade drömt om.

Men för tre år sedan drabbades Boel av sjukdom.

–Jag blev bara mer och mer trött, frånvarande och glömsk. Jag sökte läkare gång på gång, men ingen hittade något fel på mig. Alla provsvar visade bra värden och läkarna ville förklara det hela med att jag hade mycket omkring mig, som man kan ha mitt i livet, säger Boel.

Men livskamraten Ingemar såg förändringen.

–Min smarta, intelligenta hustru förvandlades sakta men säkert till en zombie, säger han.

ANNONS

För att försöka komma på fötter igen drog de ned på osttillverkningen och tog ett sabbatsår. Men det hjälpte inte. Boel blev inte bättre förrän hon en dag fick träffa en erfaren läkare som skickade henne på hjärnröntgen och EEG.

–Jag var helt inställd på att han också skulle säga att det inte var något fel på mig, så jag höll på att tappa hakan när han frågade: ”Vill du göra ost igen?”

–Jag ville ju ingenting hellre och då sade han ge mig ett år, så ska vi ordna det.

Läkaren hade konstaterat att Boel hade en liten epileptisk störning. Men med medicinering mår hon nu bra.

–Det är helt fantastiskt. Jag ser på livet med nya ögon, och värdesätter allt det vardagliga, säger hon.

Men tiden under Boels sjukdom blev svår på många sätt, inte minst ekonomiskt.

–Så här i efterhand borde jag ha sjukskrivit mig direkt, men jag förstod inte att jag var sjuk. Med en sjunkande omsättning i företaget fick jag ingen sjukpenning.

I tre års tid levde paret på arv och Ingemars låga pension. Det var nära att de fick flytta från gården. Men Boel och Ingemar gav inte upp.

ANNONS

Planen blev att bygga ett gårdshotell, för att få fler inkomstkällor. Ingemar satte i gång ett stort byggprojekt och snart kommer de att kunna ta emot de första gästerna. Kaféet görs om till frukostmatsal, även om de fortfarande tar emot bokade sällskap.

Boel har också kommit i gång med osttillverkningen. En efterlängtad comeback både för henne själv och för parets många trogna kunder. Den ost som tillverkas nu kommer att säljas på marknader och på beställning.

–Vi har en Facebooksida där man kan se var vi säljer ost, och en där man kan följa lanthotellet, säger Boel.

Paret skulle kunna tillverka mycket mer än vad de gör, men de vill inte tappa det småskaliga mathantverket.

– Vi hoppas nu att vi ska få livskvaliteten tillbaka, och att vi kan få verksamheten att blomstra igen, säger de.

ANNONS