BMX-hallen i Våxtorp togs i bruk innan kommunen hade lämnat startbesked. Nu upphäver länsstyrelsen straffavgiften för tjuvstarten.
BMX-hallen i Våxtorp togs i bruk innan kommunen hade lämnat startbesked. Nu upphäver länsstyrelsen straffavgiften för tjuvstarten. Bild: Carina Nilsson

BMX-hallen slipper böta för tjuvstarten

BMX-hallens tjuvstart kostade 77 000 kronor i straffavgift. Men ägarna överklagade och nu slipper de betala.
– Jättebra att förnuftet segrar, säger Sven Hallenheim.

ANNONS
LocationVåxtorp||

Vintern 2018/19 byggdes Sveriges första inomhus-BMX-hall i en gammal maskinhall på Vallens säteri utanför Våxtorp. Men verksamheten drog i gång innan Laholms kommun hade lämnat startbesked.

Från ridhus till BMX-hall

Det blev dyrt för ägarna. Miljö- och byggnadsnämnden beslutade att ta ut en sanktionsavgift enligt plan- och bygglagen. Räknat på hallens yta skulle avgiften bli över 300 000 kronor, men det tyckte nämnden blev oproportionerligt hårt och sänkte summan till en fjärdedel.

BMX-hallen i Våxtorp invigdes officiellt i oktober förra året, men började användas så smått redan tidigt på våren.
BMX-hallen i Våxtorp invigdes officiellt i oktober förra året, men började användas så smått redan tidigt på våren. Bild: arkiv

Sven Hallenheim äger Vallens säteri. Han överklagade avgiften.

Enligt honom hade maskinhallen sedan tidigare byggts om till ridhus med åskådarplatser. Att ändra användning från hästar till cyklar handlade egentligen bara om att byta underlag.

ANNONS

Byggsanktionsavgift

Länsstyrelsen river nu upp kommunens beslut och stryker böterna.

Enligt myndigheten fanns det oklarheter i beslutet kring vad ekonomibyggnaden egentligen har använts till tidigare. Därför är det också oklart om förvandlingen från ridhus till BMX-hall var en sådan ”väsentlig ändring” som kan ge avgift.

Det kommer folk från Stockholm och över allt som ska cykla.

– Vi var många som tyckte att det var på tok att de satte ett sånt bötesbelopp, bara för att jag glömde igångsättningstillstånd, säger Sven Hallenheim och påpekar att han är närmare 90 år.

Cykelträning inomhus

Han lät inreda Vallens BMX-hall för barnbarnens skull, som är framgångsrika BMX-cyklister.

– Ungdomarna som utnyttjar hallen är glada. Den är ganska frekventerad. Det fanns inte träningsmöjligheter på vintern och så fort det regnar kan de inte köra på utebanorna. Det kommer folk från Stockholm och över allt som ska cykla, säger Sven Hallenheim.

LÄS MER:Ny inomhushall räddar vintern för BMX-cyklister

LÄS MER:Tjuvstart blev dyr för ny BMX-hall

LÄS MER:BMX-hall riskerar böter för tjuvstart utan bygglov

ANNONS