Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Blykulan passerade en hårsmån från huvudet

Två gäster satt och rökte på den inglasade altanen när ett gevärsskott genom rutan ven förbi huvudet. Polisen har hittat handskar med krutstänk och den misstänkte skyttens DNA. På tisdag börjar rättegången om mordförsöket utanför Veinge.

– Ni måste komma. Dom skjuter på oss.

Den skärrade gästen trodde först att han själv blivit träffad när han larmade SOS.

– Det small ju och då träffade dom mig i ansiktet och jag började blöda direkt, sade mannen till larmoperatören och bad om hjälp.

Det var kulhål i glasdörren. Men de blödande såren i mannens panna och läpp orsakades av glassplitter. Kulan hade passerat hans huvud med en decimeter.

Om geväret riktats 0,1 grader åt vänster hade blykulan träffat honom rakt i ansiktet.

Sköt mot fel person

En 38-årig man från Laholm åtalades, som HP berättat, i förra veckan för försök till mord. Misstankarna riktades omedelbart mot honom. Åklagaren hävdar att mannen ville döda paret som bor i huset. Men de hade åkt i väg på ett ärende strax före skottet. På verandan satt en annan man och en kvinna som råkade vara där på besök.

Skottet brann av strax före klockan nio på kvällen 11 september förra året. Vid sextiden följande morgon träffade polisen på 38-åringen gående utan skor några kilometer från brottsplatsen, långt ute på landsbygden utanför Veinge. Ett par jägare som sett honom pekade ut riktningen.

LÄS MER: Skottlossning mot bostad – man gripen

LÄS MER: Polis hittade salongsgevär efter skott genom fönster

Geväret låg i skogen

Polisen hade under natten tillkallat insatsstyrkan och helikopterstöd. En hundpatrull fick upp spåret och på skogsvägar i området hittades patroner, ett slutstycke och mannens bil (med en tomhylsa i baksätet). Dagen efter hittades även vapnet, ett salongsgevär, i ett buskage, samt ett par handskar med tändsatspartiklar och 38-åringens DNA.

Polisens hundpatrull hittade geväret i skogen.
Polisens hundpatrull hittade geväret i skogen.

38-åringen har gemensam vårdnad om två små barn med kvinnan som bor i huset. Hon pekade genast ut sitt ex som misstänkt när hon strax efter skottet kom tillbaka hem och kopplades in i larmsamtalet. En lång konflikt hade eskalerat under dagen.

Men jag trodde inte han skulle gå så här långt.

– Nu har jag träffat en ny och han, ja, det är ju en massa hot och han har tagit barnen ifrån mig, jag får inte träffa dom och ... jag har ju inte vågat göra någonting eftersom jag är rädd för honom.

– Men jag trodde inte han skulle gå så här långt, sade hon.

Nekar till brott

Polisen har kartlagt telefonsamtal och sms som skickats mellan 38-åringen och paret dagarna före händelsen. Både för att försöka ringa in var mannen befunnit sig (mobilen låg kvar i hans bostad på natten) och för att styrka att han hade ett motiv.

Den häktade 38-åringen har i de många polisförhören nekat till att ha skjutit eller ens varit på platsen vid tillfället.

Han säger att han hade lånat ut sin bil, men vill inte säga till vem. Han har inga kommentarer till vad han själv gjorde i området den aktuella natten, drogpåverkad med bara strumpor på fötterna.

Fyra rättegångsdagar är inbokade i Halmstads tingsrätt.

LÄS MER: Skott riktades mot ”fel” person – man åtalas för mordförsök

LÄS MER: Polis hittade salongsgevär efter skott genom fönster

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här