Björn Hellberg har inga planer på att avliva sin fiktive polis Sten Wall. På fredag släpps ”Lastbart” och han håller redan på att skriva efterföljaren.
Björn Hellberg har inga planer på att avliva sin fiktive polis Sten Wall. På fredag släpps ”Lastbart” och han håller redan på att skriva efterföljaren. Bild: Jerry Carlsson

Björn Hellberg firar dubbeljubileum med ny bok

På fredag släpper Björn Hellberg den tjugofemte boken om polisen Sten Wall – ”Lastbart”. Som vanligt är miljön fiktiv men många interiörer och exteriörer är hämtade från Hallands sydligaste kommun.

ANNONS
LocationLaholm|
|

– Egentligen handlar det om ett jubileum i dubbelt avseende. Dels är det 40 år sedan den första boken om Sten Wall kom och dels är det den tjugofemte gången som polismannen figurerar som huvudpersonen i en bok, säger Björn Hellberg.

Det som Björn Hellberg beskriver som ”staden” är i själva verket Laholm.

Björn Hellbergs böcker utspelar sig i Laholm

– Jag kunde ha valt att helt enkelt skriva Laholm eller att komma på en helt fiktiv stad. Jag bestämde mig till slut för att välja ett mellanting. Anledningen var att jag ville få lite friare tyglar i mitt skrivande och inte binda upp mig för mycket kring fakta. Dessutom är Laholm en för liten kommun för att inrymma både en länspolismästare och en länsstyrelse.

ANNONS

Boken ”Lastbart” handlar om ett par, Adrian och Molly, som planerar en minisemester. Adrian vill helst spendera semestern i Köpenhamn medan Molly vill tälta i närområdet. Det slutar med att Molly driver igenom sin vilja vilket kommer visa sig vara ett ödesdigert beslut.

”Fick plötsligt mycket tid över”

Till skillnad från tidigare år har Björn Hellberg haft mer tid att ägna åt sitt författarskap.

– Förr har jag alltid påbörjat arbetet med mina böcker strax efter nyår men på grund av pandemin blev de flesta andra uppdrag inställda och jag fick plötsligt mycket tid över. Därför kunde jag inleda skrivandet av ”Lastbart” direkt efter att min förra bok ”Narrspegel” hade släppts och jag har faktiskt redan nu hunnit påbörja nästa bok i serien. Jag slipper att ha deadlinespöket flåsande i nacken. Det är ett privilegium.

Inget Wimbledon i år för Hellberg

Och han har inga planer på att avliva karaktären.

– Så länge det finns en efterfrågan kommer jag att fortsätta. Jag hade dock aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så många böcker när jag gav ut den första boken om Sten Wall för 40 år sedan.

Vad händer annars i ditt liv?

– Jag har många projekt på gång. I sommar ska Björn Hellberg-stipendiet delas ut för andra gången och det kommer även att öppnas en utställning i rådhuset som handlar om min verksamhet i Laholm. Däremot blir det inget Wimbledon i år vilket känns väldigt märkligt men nödvändigt på grund av covidsituationen. Därmed spricker sviten. Det är första gången sedan 1967 som jag inte är på plats när det arrangeras. Förra året blev ju turneringen inställd, säger Björn Hellberg.

ANNONS
ANNONS