Bilarverna i cellerna kan vid otur bli smittade av Amerikansk yngelröta. Arkivbild: Aline Lessner
Bilarverna i cellerna kan vid otur bli smittade av Amerikansk yngelröta. Arkivbild: Aline Lessner

Bin i Lilla Tjärby blev sjuka av yngelröta

En biodlare med bin i Lilla Tjärby har rapporterat en smitta hos sina bin till länsstyrelsen och har nu tvingats ta död på ett bisamhälle och elda upp en av kuporna för att undvika den stora smittorisken. Det handlar om så kallad Amerikansk yngelröta.

ANNONS
|

Amerikansk yngelröta är en sjukdom som drabbar larverna i en bikupa och som till slut tar död på alla bin i ett bisamhälle. Sjukdomen beror på en sporbildande bakterie som larverna får i sig med födan.

Eva Castell är bitillsynare i Laholm och ordförande i Södra Hallands biodlarförening. Hon är den som inspekterade bina i Lilla Tjärby efter misstanke om att ett samhälle var smittat.

– Biodlaren hade tre stycken samhällen där man på ett såg kliniska symptom. När man ser en cell som är sjuk är det typiskt att cellocket är insjunket eller att det är ett litet hål. När man sticker med en nål i en sådan cell följer det en seg tråd med ut. Jag rekommenderar att alla biodlare är observanta och kollar med jämna mellanrum, säger Eva Castell och syftar på de celler som finns i så kallade vaxkakor inuti en bikupa där de unga bilarverna växer fram.

ANNONS

Hon förklarar att sjukdomen inte är ett lika stort problem som den en gång varit och att den hålls inom kontroll genom åtgärder. Det rör sig därmed inte om någon epidemi.

– Det var en biodlare som hade det här problemet i fjol och då var det ett stort antal samhällen, men annars brukar det vara några fall varje år. Jag tycker att biodlarna är duktiga på att ringa och berätta så att det inte hålls i det dolda. Det här är en anmälningspliktig sjukdom, säger hon.

För biodlaren i Lilla Tjärby var det alltså endast ett av tre samhällen som var smittade och efter åtgärderna tros problemet vara löst.

– Han blev rekommenderad att ta bort gamla väggar inuti de kupor som är kvar för att försöka få de bin som är kvar till att överleva och vara friska.

Anledningarna till att en bikupa utsetts för Amerikansk yngelröta kan vara flera.

– Om ett bisamhälle av någon anledning blir nedsatt så kan det bli ett angrepp, förklarar hon och berättar om hur smittan sedan sprids:

– När samhället är svagt kan andra bin från andra samhällen komma in för att det luktar honung och sedan tar de med sig smittan tillbaka till sin kupa.

ANNONS

– Några decennier tillbaka var det mycket tisslande och tasslande om det här och biodlare såg ned på andra biodlare som blev drabbade. Så upplever jag det absolut inte vara i dag och jag önskar att man talar öppet om det här, för vem som helst kan bli drabbad, konstaterar Eva Castell.

ANNONS