Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Biltvätten har fått upp ångan

Biltvätt på gatan går alldeles utmärkt – när det görs med ånga. Våxtorpsbon Taysir Humsieh är den första ångbiltvättaren i Laholms kommun med hembesök som affärsidé.

Den som "fultvättar" bilen på gatan har på senare år fått vänja sig vid att kallas för miljöbov. Kommunerna runt om i landet vill att bilar ska tvättas i anläggningar som samlar upp det miljöfarliga smutsvattnet.

För två veckor sedan fick miljökontoret i Laholm in en anmälan mot en biltvätt som åker hem till folk och tvättar på uppfarten eller parkeringsplatsen utanför jobbet.

Verksamheten har nu fått grönt ljus och tumme upp efter kommunens tillsyn.

– Jag åkte ut och kunde konstatera att det här var inga problem ur miljösynpunkt, säger Lotta Peterson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Ångtvätt av en hel bil lämnar i princip bara några droppar på marken.

– Jag har inte ställt några krav på uppsamling, för det finns inget att samla upp. Det här var nytt för mig och kul att se hur det går till, säger Lotta Peterson.

Smuts från bilen hamnar i trasor. Miljökontorets krav var att mikrofiberdukarna som används till att putsa karossen skickas till industritvätt. Trasor för att göra rent fälgar och andra grovt nedsmutsade delar ska lämnas som farligt avfall eller till förbränning.

– De använder väldigt lite vatten per bil, inte över fem liter. Den mesta ångan går upp till luft. Det är ett bra sätt att jobba, säger Lotta Peterson.

Miljökontoret tar inte ställning till om ångtvätt är bättre än vattentvätt i avsedd anläggning. Då måste man först räkna på hela energikedjan.

Biltvättare. Taysir Humsieh från Våxtorp. Bild: Jonatan Gernes
Biltvättare. Taysir Humsieh från Våxtorp.
Bild: Jonatan Gernes

Taysir Humsieh arbetade på en vanlig biltvätt innan han i höstas blev sin egen tillsammans med hustrun Hamsa Al-Naemi. Hon står som ägare för Steam & shine Sweden car wash.

– Min far bor i Australien. Han berättade att där tvättar alla med ånga. Jag lade två veckor på att googla på detta, säger 38-åringen.

Tekniken är ny och ännu inte särskilt spridd i Sverige.

Efterforskningarna på nätet förde honom till en fabrik i Korea, därifrån till en återförsäljare i Holland och slutligen ett kontor i Danmark.

– Vår ångmaskin drivs med diesel. Samma modell används i USA för att rengöra ambulanser, både in- och utvändigt. Jag tvättar helt utan rengöringsmedel och kemikalier, säger Taysir Humsieh.

Han lämnade Syrien för Sverige för fem år sedan. Paret bor sedan tre år i Våxtorp.

– Svenskar är väldigt nyfikna på ny teknik. En del är lite skeptiska i början. Då brukar jag säga: Jag visar och blir du inte nöjd slipper du betala.

Ännu har ingen sprungit från notan.

Ånga blir luft. Till varje bil går det åt mellan fyra och fem liter vatten. Det mesta förångas. Smutsen torkas av med trasor, visar Taysir Humsieh. Bild: Jonatan Gernes
Ånga blir luft. Till varje bil går det åt mellan fyra och fem liter vatten. Det mesta förångas. Smutsen torkas av med trasor, visar Taysir Humsieh.
Bild: Jonatan Gernes

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!