Omstridda strandgäster. Strandmiljö Laholm vill förbjuda motorfordonstrafik på Laholms stränder. Tre olika utredningar ska nu titta på saken.
Omstridda strandgäster. Strandmiljö Laholm vill förbjuda motorfordonstrafik på Laholms stränder. Tre olika utredningar ska nu titta på saken.

Bilstranden utreds på längden och tvären

Bilar på stranden ska utredas tre gånger om. Strandskydd och artskydd kan sätta käppar i hjulen för strandtrafiken.

ANNONS
|

Frågan om bilarnas framtid på havsstranden ställs nu på sin spets, sedan Strandmiljö Laholm fått rätt att göra sin röst hörd.

I september kom en dom från högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som tvingade de inblandade myndigheterna att ta den ideella föreningens invändningar på allvar.

Länsstyrelsen, som tidigare viftat bort intresseföreningen, fick tillbaka ärendet från domstolen för ny handläggning.

Nu har myndigheten tittat på saken med nya ögon.

Som följd av det får Laholms kommun bakläxa. Miljö- och byggnadsnämnden måste utreda om trafik på stranden är förenlig med strandskyddet.

Länsstyrelsen ger sig själv i läxa att titta på om strandtrafiken är förenlig med artskyddet. Frågan ska prövas i ett nytt, särskilt ärende.

ANNONS

Sedan tidigare har kommunen också fått i uppgift att pröva om bilar är förenligt med detaljplanen.

Allt som allt blir det alltså tre olika utredningar av bilstranden.

I övrigt får föreningen avslag. Länsstyrelsen står fast vid att stillsammare körning ”sannolikt inte orsakar någon svårare störning för de närboende genom buller eller avgaslukt”. Bilarna kan inte heller stoppas med stöd av miljöbalken.

Strandmiljö Laholm har begärt att motorfordonstrafik på stranden ska förbjudas. Föreningen har kallat bilar på stranden för miljöfarlig verksamhet och ett brott mot terrängkörningslagen.

Det senare är en fråga för polisen.

ANNONS