Bilstranden dras vidare till miljödomstol

Länsstyrelsen ägnar sig åt rena gissningar, anser sommargästen som nu går till domstol för att få bilstranden stängd redan i sommar.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit om Karin Werke, sommarstugeägare i Mellbystrand, som först vände sig till miljö- och byggnadsnämnden och sedan överklagade till länsstyrelsen för att få igenom sitt krav på att motortrafik förbjuds på stranden.

Det är en miljöstörning både i fråga om buller och utsläpp, menar hon.

Varken kommunen eller länsstyrelsen har gått på hennes linje.

Länsstyrelsen ifrågasatte förvisso inte att strandtrafiken kan vara mycket störande för grannar, men att det är av tillfällig art. Trafiken är vanligen av ”stillsammare karaktär”, fastslog länsstyrelsen.

ANNONS

”Detta konstaterande gör länsstyrelsen utan att ha inhämtat någon form av utredning”, invänder Karin Werke när hon nu tar nästa steg och överklagar till mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Hon kräver att domstolen ska komma ner och tittat på stränderna i Mellbystrand och Skummeslövsstrand nu i sommar.

Att störningen är tillfällig, håller Karin Werke inte med om.

I en matematisk formel kommer hon fram till att det sker ”minst 110 420 fordonsrörelser” på stranden per år och en tiondel av dem på andra delar av året än sommaren.

Formeln utgår från att varje sommar har tio heta sommardagar med 2 500 fordon på stranden, 82 mer normala sommardagar med minst 300 fordon samt årets övriga dagar med 30 bilar per dag.

ANNONS