Bilen hade körts en bra bit norrut på stranden i naturreservatet Hökafältet i Mellbystrand. Där hade den övergivits alldeles intill havsbrynet.
Bilen hade körts en bra bit norrut på stranden i naturreservatet Hökafältet i Mellbystrand. Där hade den övergivits alldeles intill havsbrynet. Bild: Privat

Bil hittad dumpad i havsbrynet på stranden

Buskörarna körde fast på stranden och lämnade bilen stående i vattenbrynet. Bilen höll på att slukas av havet när myndigheterna fick fram en bärgare till naturreservatet.

ANNONS
LocationMellbystrand||

I onsdags uppmärksammade personer som promenerade utmed havet i Hökafältet en övergiven personbil. Bilen stod så långt ned på stranden att den hade hjulen i vattenbrynet.

Platsen var en god bit upp i Hökareservatet, där motortrafik är förbjuden, och långt norr om bilstranden i Mellbystrand. En stor mängd däckspår på stranden vittnade om buskörning som slutat med att bilen kört fast i den lösa sanden.

Bilen stod i vatten

Polisen och kommunen kontaktades. Till slut hamnade ärendet hos länsstyrelsen, som sköter reservatet åt Naturvårdsverket.

– Jag ringde en skrotare. När han kom dit stod bilen med 30 centimeter vatten upp på dörrarna, säger Annelie Ohlsson, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Det var nu eller aldrig om bilen skulle bärgas. Länsstyrelsen tog ett snabbt beslut.

– Det blev ett kvällsjobb med lite badande och så för att få upp bilen på land, säger Annelie Ohlsson.

Ägaren letade förgäves

Fordonet forslades bort till en parkeringsplats i Mellbystrand. Dagen efter kom bilägaren tillbaka, i sällskap med några vänner, för att själv transportera bort sin strandade Nissan Micra. Den 20 år gamla bilen tillhör en 30-årig man från Båstad.

– Han har uppenbarligen tillbringat fyra dagar nu med att försöka hitta sin bil. Han hade inte koll på hur långt man får köra.

Föraren har dels brutit mot reservatsföreskrifterna, dels mot terrängkörningslagen. Länsstyrelsen har gjort en polisanmälan. Den havssalta räkningen för bärgningen kommer att skickas direkt till bilägaren.

Brist på bevis

Enligt Laholmspolisen är det oklart vem som körde fordonet på stranden. I brist på vittnesmål och andra bevis har polisen beslutat att inte inleda en förundersökning om brott mot terrängkörningslagen. Men den oklarheten hjälper länsstyrelsen gärna till att reda ut, så att utredningen kan återupptas.

– Det var ägaren som körde. Det har han själv sagt till mig, säger Annelie Ohlsson.

Blev det skador på miljön?

– Vattnet har gått upp till motorn. Det som omgärdar motorn är i så fall det som läckt ut, men man får nog säga att det blev ett begränsat utsläpp med tanke på omständigheterna. Jag vill rikta ett stort tack till Assistanskåren för ett snabbt och bra arbete, säger Annelie Ohlsson.

ANNONS

LÄS MER:70 knyck på stranden – förslag om sänkt hastighet får nobben

LÄS MER:Buskörare krockade på stranden

LÄS MER:Ökande buskörning på stranden upprör vid kusten

ANNONS