Pia Kyttä och Marie Erge framför barnavdelningen i det nyrenoverade biblioteket.
Pia Kyttä och Marie Erge framför barnavdelningen i det nyrenoverade biblioteket. Bild: Jerry Carlsson

Bibliotek återöppnar i ny kostym

På måndagen slog Laholms stadsbibliotek åter upp portarna efter en omfattande renovering.
– Invånarna har saknat oss. Nu är vi äntligen på plats igen efter tio veckors frånvaro, säger bibliotekschef Marie Erge.

ANNONS
LocationLaholm||

Lokalerna har fått ett helt nytt utseende.

– Vi har inte gjort något vid lokalerna sedan 1985 så det var verkligen hög tid att biblioteket fick sig ett rejält ansiktslyft. Det har lagts nya golv, väggarna har målats, belysningen har bytts ut och vi har fått nya hyllor med tydligare markeringar, säger Pia Kyttä, projektledare för renoveringen.

Lokalerna har fräschats upp.
Lokalerna har fräschats upp. Bild: Jerry Carlsson

Besökarna möts även av en betydligt större barnavdelning än tidigare.

– Den tidigare barnavdelningen var för liten med tanke på vilken viktig grupp barnen är. Biblioteket har ett ansvar för barns språkutveckling och läsglädje. Nu har vi flyttat kaféet och tidskriftsavdelningen och barnen får större utrymme där de kan pyssla och läsa, säger Marie Erge.

ANNONS
Snart öppnar ett kreativt rum längst inne i barnavdelningen.
Snart öppnar ett kreativt rum längst inne i barnavdelningen. Bild: Jerry Carlsson

Kreativt rum

Längst in i barnavdelningen finns ytterligare en nyhet – ett kreativt rum.

– Rummet, som fortfarande är under uppbyggnad, kommer främst att rikta sig till barn i mellanstadieåldern, även om det också kommer att vara öppet för de yngre och äldre åldersgrupperna. Här ska man kunna lära sig alltifrån att väva till att programmera ett dataspel, säger Marie Erge.

Stadsbiblioteket har varit saknat.

– Under renoveringen var det många som ringde och mejlade oss och undrade när vi tänkte öppna igen. Det var ju ett väldigt gott tecken på att verksamheten var saknad. I dag är ju biblioteket faktiskt så mycket mer än bara en plats där man lånar böcker. Det har blivit en social mötesplats som det är väldigt viktigt att värna om, säger Marie Erge.

ANNONS