Bibblan lånar ut datorer till vuxenstuderande

På måndag börjar stadsbiblioteket med en ny typ av utlåning. Vuxna som studerar i kommunen ska få låna hem en dator.
– Visst är det coolt, säger Ulf Bergström, rektor för vuxenutbildningen.

ANNONS
LocationLaholm||

Datorlån för vuxenstuderande är ett samarbete mellan stadsbiblioteket i Laholm och kommunens vuxenutbildning på Campus Laholm.

– Framför allt det här året har vi sett hur viktigt det är att kunna arbeta med digitala hjälpmedel även på vuxenutbildningen, säger Ulf Bergström.

Men alla har inte datorer hemma.

Nyanlända saknar dator

– Att ha en dator anses vara en nödvändighet i alla hushåll, men vi träffar en hel del framför allt nyanlända elever som inte har det ännu. Då blir detta en smidig lösning för dem att låna en dator under en begränsad tid.

Ulf Bergström är rektor för vuxenutbildningen på Campus Laholm i Laholms kommun.
Ulf Bergström är rektor för vuxenutbildningen på Campus Laholm i Laholms kommun. Bild: arkiv

Utlåning och återlämning av elevdatorerna kommer att skötas av biblioteket. Elever som vill låna en dator ska visa upp studieintyg från kommunens vuxenutbildning, lånekort och ID. Utlåningstiden är en månad, med möjlighet till två omlån.

ANNONS

– Biblioteken får på det här sättet träffa en del nya besökare, som de också kan knyta till sig. De är mycket bättre på att sköta lånesystem än vad vi är. Med det här flyter digitala och analoga lärverktyg ihop litet grand, säger Ulf Bergström.

Totalt 150 datorer

Lånevillkor måste skrivas på, som reglerar vad som händer om en dator exempelvis går förlorad eller blir förstörd. Precis som för vanlig utlåning av böcker.

– Vi har en uppsättning med 50 stycken nya datorer som vi börjar med och har beställt 30 till.

På sikt ska cirka 150 elevdatorer göras tillgängliga för bibliotekslån.

Vi vill så klart ha hit studerande för att de ska upptäcka allt som finns på biblioteket.

Utlåningen ska enligt planen komma i gång måndag 16 november. Nu i veckan märks datorer upp och registreras på biblioteket.

Distansstudier

720 vuxna per år studerar på kommunens utbildningar. Lånedator erbjuds oavsett om eleven bedriver studier på plats, fjärr eller distans. För ett par veckor sedan tvingades alla gå över till distansstudier på grund av att flera elever testat positivt för covid-19. Sedan råden skärptes i förra veckan gäller samma sak igen på de teoretiska utbildningarna.

– Vi ställer om väldigt fort till distans om det skulle behövas, säger Ulf Bergström.

Laholms bibliotekschef Marie Erge hoppas att biblioteket kan knyta till sig nya låntagare genom den nya datorutlåningen.
Laholms bibliotekschef Marie Erge hoppas att biblioteket kan knyta till sig nya låntagare genom den nya datorutlåningen. Bild: Jonatan Gernes

Stängda studieplatser

Stadsbiblioteket har studieplatser men för närvarande är de stängda, under rådande restriktioner.

ANNONS

– Vi vill så klart ha hit studerande för att de ska upptäcka allt som finns på biblioteket. Har de inte varit här tidigare får vi möjligheten att berätta vad vi mer kan erbjuda, i litteratur och databaser man kan ha nytta av, säger Marie Erge, bibliotekschef.

LÄS MER:Tidningshörna på paus när biblioteken går på sparlåga

LÄS MER:Skärpta råd stänger simhallen och fritidsgårdar

LÄS MER:Ytterligare ett covidfall på vuxenutbildningen

ANNONS