Beställda körningar avbokades på en vecka

Det är bara en av åtta bussar som rullar. Coronapandemin har slagit hårt mot Veinge busstrafik som bygger en helt ny bussdepå samtidigt som körningarna har minskat drastiskt. Räddningen är skolskjutsarna. I en serie artiklar tittar HP in hos ett antal företagare för att höra hur det går i coronavirusets spår.

ANNONS
LocationVeinge||

Det är med frustration som Fredrik Karlsson berättar om hur coronapandemin har påverkat familjeföretaget. Bussbranschen har drabbats hårt.

– På bara en vecka fick vi hela april och halva maj avbokad. Beställningstrafiken är fortfarande näst intill obefintlig och det ser nog likadant ut i resten av Sverige och Europa, säger Fredrik.

Det var hans farfar som startade bussbolaget 1927. Nu är det Fredrik och hans familj som driver det vidare.

Just nu rullar en buss i linjetrafik mellan Laholm och Knäred. I övrigt har de bara fått en del körningar som ersättning för inställda tåg.

Annat var det innan coronautbrottet. Då körde de mycket i Europa, men också dagsresor åt pensionärsgrupper, kyrkor och idrottslag. Men, eftersom bokningarna inte kommer, så har en del av personalstyrkan permitterats i väntan på bättre tider.

ANNONS

Det finns dock en livlina för företaget.

– Vi har ett nytt avtal på att köra elva skolbussar från augusti. Innan körde vi tre skolbussar. Så det är en ökning och det är räddningen för oss. Annars hade det blivit jobbigt.

– Vi har ju alla fasta kostnader kvar på bussarna men knappt några pengar in.

Företagets storsatsning på en helt ny bussdepå drogs igång innan någon visste något om coronaviruset. Bygget och kostnaderna har satt extra press.

– Vi flyttar hela verksamheten. Vi får inte plats här hemma längre nu när vi i princip dubblar antalet bussar och anställer mer personal.

Det som byggs är bussgarage, personalutrymmen, verkstad och kontor. Allt som behövs för att driva företaget i större skala med 15 fastanställda.

Hur ser det ut i branschen framöver?

– Vi har fått in några bokningar och det ser lite ljusare ut framåt augusti, men det kan bokas av lika snabbt. Utan avtalet på de nya skolbussarna hade vi stått därmed skägget i brevlådan, konstaterar Fredrik Karlsson som börjar bli otålig att komma ut och köra igen.

Han är uppvuxen med busstrafiken och gillar livet med att vara på väg.

Det är bara att hålla tummarna för att det snart går att rulla ut bussarna igen.

ANNONS

LÄS MER:Så blir den nya busstrafiken i Halland

LÄS MER:Stationspendel ska knyta tåg till buss

ANNONS