Besparingar kan slå hårt mot orten

Utomhusbadet kan försvinna och beredskapen inom räddningstjänsten i Våxtorp kan dras ner när kommunen ska spara pengar.
– Jag hoppas att politikerna tänker ett varv extra. Det här kan drabba oss jättehårt, säger Dag Gustavsson, ordförande i Våxtorps byalag.

ANNONS
LocationLaholm||

Nämnderna i Laholms kommun har kommit med sina besparingsförslag inför 2024. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att man ska spara in på en befattning i någon av beredskapsorterna Knäred eller Våxtorp.

Kultur- och utvecklingsnämnden kan tänka sig att prioritera bort utomhusbaden i Vallberga och Våxtorp.

– Jag har själv varit politiskt engagerad och förstår att besparingar måste ske. Samtidigt är det viktigt att värna om servicen på de mindre orterna. Försvinner den är också risken stor att vi får se en avfolkning i framtiden, säger Dag Gustavsson.

”Offra något av sin kaka”

Han menar att utomhusbadet spelar en viktig roll för simkunnigheten.

– Det används av såväl skolan som till simundervisning på sommaren. För några år sedan kämpade vi i byalaget för att utomhusbadet skulle få vara kvar och det tänker vi göra även denna gång. Vi känner detsamma när det gäller den föreslagna besparingen inom räddningstjänsten. Det handlar ju faktiskt om invånarnas trygghet och säkerhet, säger Dag Gustavsson.

ANNONS

Men var ska kommunen i så fall spara?

– Jag anser att man kanske borde se över den egna politiska organisationen i första hand. Kanske borde politikerna också se om de skulle kunna offra något av sin kaka, säger Dag Gustavsson.

”Finns ju nästan allt”

Mathilda Hansson bodde under några år i Halmstad, men valde att flytta tillbaka till födelseorten Våxtorp.

– Jag har alltid trivts jättebra här. Det finns ju nästan allt. Nu är jag dock lite orolig att utomhusbadet ska försvinna. Vi brukar vara där och bada på sommaren och har ingen större lust att köra till Skummeslövsstrand eller Mellbystrand för att svalka oss, säger hon.

Mathilda Hansson tror också att det finns en risk att barnfamiljer väljer bort Våxtorp i framtiden om besparingarna på orten blir verklighet.

– Våxtorp är en levande ort i dag, men om servicen försvinner tror jag att många flyttar.

Niklas Voss driver Ica Nära Våxbohallen.

– Våxtorp är en växande ort och det vore förödande att göra besparingar just här. Det måste gå att hitta andra vägar. För min egen del betyder det en hel del att det finns ett utomhusbad på orten. Det gör att många invånare väljer att stanna här under varma sommardagar vilket naturligtvis även gynnar min verksamhet, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Nämnden föreslår försämrad räddningstjänst och snöröjning

LÄS MER:Utebaden i Vallberga och Våxtorp hotas av nedläggning

ANNONS