Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Oscarsson äger Vattenfabriken på Nyby industriområde, där Friskis & Svettis och Take Care har sina lokaler. Frågan om träningsverksamheterna får vara kvar ligger hos politikerna och är fortfarande obesvarad. Bild: Henrik Williamsson
Ulf Oscarsson äger Vattenfabriken på Nyby industriområde, där Friskis & Svettis och Take Care har sina lokaler. Frågan om träningsverksamheterna får vara kvar ligger hos politikerna och är fortfarande obesvarad. Bild: Henrik Williamsson

Beslut om träningshusets framtid låter vänta på sig

Grannarna ger tummen upp för att låta Vattenfabriken på Nyby industriområde förbli träningslokal. Men de politiska besluten dröjer.

Vattenfabrikens ägare Ulf Oscarsson har sökt permanent bygglov för att Friskis & Svettis och Take Care ska få träna vidare i hans lokaler på Nyby industriområde. Utan bygglov kastas verksamheterna ut 2022.

LÄS MER: Vattenfabrikens ägare tar strid för träning på Nyby industriområde

Ägarna till grannfastigheterna gillar idén. De har fått möjlighet att säga sitt genom grannhörande. Av 15 inkomna svar var alla positiva till att låta träningsverksamheten fortsätta.

Tjänstemän negativa – politik avgör framtiden för Vattenfabriken

Kommunens tjänstemän har däremot sedan tidigare sagt nej. Miljökontoret har med hänvisning till bland annat säkerhetsavstånd menat att träningsverksamheten skulle hindra utökningar eller nyetableringar av industrier på Nyby. Räddningstjänsten har argumenterat på liknande sätt.

Fågan om bygglovet ligger nu i politikernas händer.

Även kommunstyrelsen (KS) har fått möjlighet att lägga sitt grannhörande. Men när KS-politikerna i förra veckan hade saken på dagordningen blev det inget beslut.

– Normalt tas den här typen av beslut på delegation, men tjänstemännen vet hur känsligt ärendet är. Därför kom det direkt upp till kommunstyrelsen, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Men det var inte den rätta gången i byråkratin.

Ärendet skjuts upp till december

Kommunstyrelsens ledningsutskott skulle först ha diskuterat saken. För att det ska kunna ske har ärendet skjutits upp till december.

När KS väl avgett sitt yttrande – som kommer att väga tungt – är det till slut miljö- och byggnadsnämnden som fattar beslut om bygglovet.

– Vi måste avvakta kommunstyrelsens beslut. Jag hoppas verkligen att vi kan ta det här i december, säger nämndsordförande Knut Slettengren (M).

LÄS MER: Friskis och svettis på Nyby för att stanna

LÄS MER: Glänningesjö kan bli ny hemvist för Friskis och svettis

LÄS MER: Räddningstjänsten säger nej till gym bland industrier

LÄS MER: Friskis känner sig utkastade från Nyby

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här