Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smedjebacken i Knäred är ett av de äldreboenden som berörs av socialnämndens nya beslut. ”De som bor där blir kvar där. Men vi tar inte in några nya”, säger nämndens ordförande Kenneth Camitz (M).
Smedjebacken i Knäred är ett av de äldreboenden som berörs av socialnämndens nya beslut. ”De som bor där blir kvar där. Men vi tar inte in några nya”, säger nämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

Beslut: Ingen ska behöva flytta från sitt äldreboende

I socialnämndens senaste beslut om Laholms äldreboenden ska vissa avdelningar tömmas, andra omvandlas och en behållas tills vidare.
– Det är en kompromiss, säger nämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

Frågan om hur äldrevården ute på de särskilda boendena ska organiseras har varit en het potatis i år. Tidigare beslut har orsakat både folkstormar och politiska stridigheter.

LÄS MER: Gamla måste lämna sina hem om ett demenscentrum ska skapas

LÄS MER: Politikerna fick vika sig för protester mot att flytta på gamla

LÄS MER: Smedjebacken utlöser ordkrig mellan politiker

Men efter tisdagens sammanträde kan socialnämnden ha skaffat sig andrum genom ett nytt beslut som troligen inte kommer att väcka så stora protester som tidigare.

Visserligen kan även detta beslut få konsekvensen att personer behöver flytta. Men bara internt inom sitt boende. Och borta är skavande formuleringar som samlokalisering till Randerslund och skyndsamt avveckla verksamheten på Smedjebacken.

Vill stänga hela avdelningar

Den ekonomiskt hårt pressade socialnämnden lider av att ha nästan tomma 30 platser utspridda på kommunens olika boenden.

Nu vill nämnden göra rockader dels för att samla tomplatserna till hela stängda avdelningar (mer kostnadseffektiv bemanning), dels för att klara akuta behov av demensplatser.

Att via inflyttningsstopp på sikt tomställa två avdelningar på Solhemmet i Veinge var alla partier överens om.

– Där finns inte 16 tomma platser i dag. Vi inför inflyttningsstopp tills vi kommit ner i det antalet. Ingen ska behöva flytta därifrån, men det kan bli interna omflyttningar inom huset så att vi får tomma korridorer, säger nämndsordförande Kenneth Camitz.

Ny demensavdelning i Ränneslöv

I frågan om Randerslund i Ränneslöv, som varit på tal som renodlat demenscentrum, finns där i dag åtta tomma platser. Av dessa vill nämnden nu skapa en ny demensavdelning.

– Vi har två personer i kö som har fått positivt beslut på demensplats. Vi måste säkerställa att de får det de har rätt till, annars kan vi få vite. Vi måste skapa fler demensplatser i kommunen, säger Camitz.

Den demensavdelning som finns på Smedjebacken i Knäred blir kvar tills vidare. Åtminstone tills kommunens lokalförsörjningsplan läggs fram, vilket möjligen kan ske före årsskiftet.

– De som bor där blir kvar där. Men vi tar inte in några nya förrän den stora planen kommer upp, säger Kenneth Camitz.

S var enda parti som lade sig emot. Partiet gick med på punkten om Solhemmet, men ville i avvaktan på lokalförsörjningsplanen inte göra några andra förändringar.

LÄS MER: ”En dödsdom” att flytta äldre från Smedjebacken

LÄS MER: Alla borde jubla över att socialtjänsten vill skapa ett demenscentrum

LÄS MER: Ingen flyttas mot sin vilja eller utan dialog

Fakta: beslutets fyra punkter

• Inflyttningsstopp på Solhemmet i Veinge. Efter hand ska två avdelningar, 16 platser, stå tomma på boendet.

• Ytterligare en avdelning på Randerslund i Ränneslöv, utöver den i dag befintliga, ska omvandlas till demensavdelning. På sikt förbereds också för en tredje demensavdelning där.

• Fortsatt inflyttningsstopp på Randerslund. Åtminstone tills den första omvandlingen till demensavdelning genomförts.

• Inflyttningsstopp införs även på demensavdelningen på Smedjebacken i Knäred, åtminstone till dess att kommunens stora lokalförsörjningsplan blir klar.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!