Så här såg det ut vid studentutspringet för två år sedan. Även i år tänker Osbecksgymnasiet hålla på traditionen även om ceremonin blir mer småskalig.
Så här såg det ut vid studentutspringet för två år sedan. Även i år tänker Osbecksgymnasiet hålla på traditionen även om ceremonin blir mer småskalig. Bild: Johan Svensson

Beskedet: Inget vanligt studentfirande i år heller

Balen är inställd men utspringet kommer att bli av. Även i år kommer studentfirandet på Osbecksgymnasiet få en annorlunda utformning.

ANNONS
LocationLaholm||

– Vi avvaktade in i det sista med att ta ett beslut. Nu börjar dock studenten att närma sig med stormsteg och det är hög tid att få upplägget på plats, säger Carl Lundgren, rektor på Osbecksgymnasiet.

Skolledningen har fört dialog med student- och balkommittén samt elevrådet. Dessutom har Viktor Troedsson, en av delägarna av Strandhotellet i Mellbystrand, bjudits in till diskussioner.

– Vi jobbar ju inte bara utifrån våra egna restriktioner och rekommendationer utan måste i sammanhanget även ta hänsyn de krav som gäller för restaurangnäringen.

– Det är också därför som vi till slut bestämde oss för att ställa in årets bal. Den hade varit omöjlig att genomföra med tanke på gällande restriktioner. Ett förslag från eleverna som framkommit är att sprida ut balen under ett flertal dagar för att minimera antalet studenter och besökare. Men det är inte möjligt att genomföra i praktiken. Vi behöver lägga all tid på skolans kunskapsuppdrag de sista veckorna.

ANNONS

Studentveckan brukar i normala fall bjuda på en rad publika aktiviteter. I år ser även det upplägget annorlunda ut.

– Med tanke på att vi inte ska locka till oss publik så har vi gett studentkommittén och elevrådet i uppdrag att se över hur vi skulle kunna genomföra klasskampen i en annan form i år. Till skillnad från förra året så finns ju eleverna på plats i skolan i år. Det kommer därför vara möjligt att genomföra aktiviteterna under skoltid, om än i en lite mer nedtonad skala.

”Anpassas efter rådande restriktioner”

Utspringet på lördagen den 12 juni är dock en tradition som Osbecksgymnasiet inte tänker rucka på.

– Även när det gäller utspringet så måste det ju anpassas efter rådande restriktioner. Vi har ännu inte tagit några specifika beslut men vi har gått ut med informationen att vi ska ha ett studentutspring som ska vara så likt det traditionsenliga utspringet som möjligt.

Enligt Carl Lundgren tittar skolledningen på några olika alternativ.

– Vi kommer livestreama utspringet på nätet så att vänner och släktingar kan titta på det. Sedan är ju frågan om vi kommer att ha möjlighet att arrangera utspringet med publik. Ett studentfirande i coronatider kräver mycket planerande och logistik, säger han.

ANNONS
ANNONS