Beskedet: Äldreboenden är nu fria från covid-19

Inga insjuknade i covid-19 på kommunens äldreboenden eller i hemtjänsten som läget är nu. I nästa vecka har dessutom alla äldreboende en plexiglasvägg installerad för besök.

ANNONS
LocationLaholm||

– Vi har inga coronafall och inga smittade kvar på våra boenden, det är ett väldigt glädjande besked. Så får vi hoppas att det håller sig, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden.

Tidigare drabbat

Tidigare har personer boende på Randerslund i Ränneslöv och Solhemmet i Veinge drabbats av sjukdomen. Vilket resulterat i både dödsfall och tillfrisknande.

– Alla boenden, förutom Solhemmet, har fått en plexiglasvägg för besök och det funkar utmärkt. Det är väldigt tacksamt när förbudet ska ligga kvar över sommaren. Solhemmet ska få sin vägg installerad i nästa vecka och det har dröjt för att det stått riskavfall där den ska stå, säger Kenneth Camitz.

ANNONS

– Det har haft med att de varit drabbade att göra och då har vi fått avvakta, fyller Annalena Emilsson (C), ledamot i socialnämnden, i.

Beröm till personal

– Lyssnar man på de som är anhöriga, som har erfarenheten av äldre också i andra kommuner, har det kommit mycket beröm till personalen i Laholm. Främst för att det ges mycket möjlighet att få kontakt med sina anhöriga digitalt, säger Annalena Emilsson.

Politikerna i socialnämnden har på sitt senaste möte arbetat med att göra en uppdatering av budgeten och skapa prioriteringar med eventuella förändringar.

– Vi kan inte sticka under stol med att Corona har kostat mycket pengar för oss. Vi har i dag inte en blekaste aning om vilka statsbidrag som vi kan komma att få och hur de kommer att destineras, säger Annalena Emilsson och fortsätter:

– Om de eventuella statsbidragen kommer hamna i knäet på kommunstyrelsen för att sedan fritt dela ut dem eller om de kommer öronmärkas. Regeringen lovar bara pengar men pratar inte om några summor eller hur de ska delas ut, säger hon.

– Det är svårt att ta ställning, när vi inte vet var vi hamnar ekonomiskt i slutändan, säger Kenneth Camitz.

Högre kostnader

Prognosen för kostnaderna, på socialnämndens bord, för covid-19 har summerats till 9,9 miljoner kronor hittills från utbrottet fram till slutet av maj månad. Inom äldreomsorgen har de ekonomiska ramarna passerats bland annat för ökade kostnader för sjukskrivning av personal, tillsammans med extra bemanning och introduktion för personal. För äldreomsorgen räknas extra kostnader kopplade till pandemin hittills uppgå till 5,8 miljoner.

ANNONS

LÄS MER:Förslag om färre platser på äldreboende sköts upp

LÄS MER:Fem smittade av covid-19 på Solhemmets äldreboende

LÄS MER:Randerslund helt friskt från coronasmitta

LÄS MER:Dödstalen sticker inte ut på äldreboenden

ANNONS