Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Barnkör i Hasslöv är med och sprider hopp

Hela Hasslövs bygdeskola är med när körverket Hopp ska sättas upp i Laholm på Världsmiljödagen. Miljöföreställningen drar sedan ut på en halländsk turné.

En besvärjelse mot känslan av hopplöshet. Så beskriver textförfattaren Mats Alfredson den två timmar långa körföreställningen, som han skrivit tillsammans med kompositören Simon Ljungman.

– Trump struntar i Paris­­avtalet, Norge ska plocka upp en massa olja ur marken. De bryr sig inte och vill bara tjäna pengar. Då känner jag mig inte speciellt hoppfull, men vi gör den här föreställningen just därför. Som en magisk formel för att bryta hopplösheten, säger Mats Alfredson.

Han hade jobbat som miljökonsult i 25 år när han bestämde sig för att han ville påverka med någonting mer konstnärligt. Han träffade Simon Ljungman, körledare och gitarrist i Håkan Hellströms band, och ”det tände till”. Resultatet, miljökonserten Hopp, har sedan 2015 spelats i tio västsvenska kommuner. 

Frågan den ställer är hur man kan leva ett hållbart liv. Svaret, enligt Mats Alfredson, är att skapa en vi-känsla.

– Om man inte lyckats skapa vi:et på planeten jorden eller i byn där man bor så är det väldigt svårt att rädda vår livsmiljö, säger han och fortsätter: 

– Där kommer det där med körsång in. Det finns inget, i mitt liv i alla fall, som ger så stark vi-känsla som att sjunga i kör. På scen blir det en dimension till. Då bygger man vi-känslan med publiken och kören.

Körverket sätts upp tillsammans med lokala barnkörer på varje ny spelplats. I Laholm ställer Hasslövs bygdeskola upp med sina elever.

Efter en liten försening med tåget besökte Mats Alfredson och körledaren Anna Lovdal i går skolan för en första repetition.

– Barnen vill gärna engagera sig, de vill att det ska betyda någonting, säger körledaren Anna Lovdal.

Hon leder också Hopp i Halland-kören, som bygger på hennes kör som kom trea i tv-programmet Körslaget. Vuxenkören bildar ryggradskör till alla föreställningar i Halland. Senare i höst spelas Hopp i Kungsbacka, Halmstad och Varberg.

Men första stopp är Stadsteatern i Laholm 5 juni.

– Vi var väldigt noga med att vi inte skulle komma med massa käpphästar och pekpinnar. Vi ville lämna utrymme för lokala barnkörer, skolor och kulturskolor och även för lokala miljöorganisationer att vara med i pausen och informera publiken, säger Mats Alfredson.

Så även i Laholm. Föreställningen är en del av kommunens firande av Världsmiljödagen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!