Lurig väg. 1 juni skyltas vägen om till 50 över sommaren. Paul Thur och Marie Cronqvist med barnen Emmy och Truls vill ha lägre hastighet året om.
Lurig väg. 1 juni skyltas vägen om till 50 över sommaren. Paul Thur och Marie Cronqvist med barnen Emmy och Truls vill ha lägre hastighet året om.

Barnfamilj vill sänka farten genom Åmot

Kurva, bro, tunnel och barn som cyklar. 70-vägen genom Åmot öster om E 6 är farlig och bör sänkas permanent till minst 50, tycker en barnfamilj.

ANNONS
|

–Vi håller på att lära barnen cykla, men det är knappt vi vågar ge oss ut på en 70-väg som är så smal, säger Maria Cronqvist.

–Vi kommer åtminstone ut med bilen, men våra grannar som bor i kurvan har det inte lika lätt. Det körs väldigt fort här, säger hennes sambo Paul Thur.

Familjen, med två barn på fyra och sex, vände sig först till kommunen. Eftersom den enskilda vägen ligger utanför tätbebyggt område hänvisades de till länsstyrelsen.

–  Samhället börjar egentligen redan här. Det erkänner de själva, med tanke på att det skyltas om till 50 varje sommar, säger Paul Thur.

ANNONS

–Vi önskade oss 50 året om, men kommunen tyckte att vi skulle be om 40, som är det nya som kommer vid kusten. Det är ännu bättre, säger Maria Cronqvist.

Länsstyrelsen har skickat ut förslaget på en remissrunda.

Polisen har inget att invända. Trafikverket säger däremot nej.

Myndigheten har studerat förhållandena på plats och tycker att de är normala för vägtypen. Trafikanter har ”goda möjligheter att kunna misstänka faror och anpassa hastigheten”, heter det i yttrandet.

Laholms kommun är positiv, men hänvisar till den pågående hastighetsöversynen. Den ska successivt sänka till 40 i tätorterna.

Det blir kustens tur år 2018 och då ska sommarskyltning sannolikt tas bort.

– Vi vill vänta och se, så att det taktar med ändringarna vi ska göra i Mellbystrand och Skummeslövsstrand, säger Annica Pålsson, trafikplanerare på kommunen.

–Om man ändrar här redan nu kommer det efter 1 september gå från 70 till 40 in till Åmot för att sedan bli 50 när man kommer in i samhället i Mellbystrand. Det är inte logiskt, säger hon.

Inget beslut har fattats ännu.

ANNONS