Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förvaltningsrätten i Göteborg Bild: Jonatan Gernes
Förvaltningsrätten i Göteborg Bild: Jonatan Gernes

Barnen fick ingen kontaktfamilj - nu kan kommunen få betala

Laholms kommun dröjde elva månader innan de tog en andra kontakt med familjer som fått bistånd beviljat. Nu anser Ivo att kommunen ska betala till familjerna.

Ivo ger Laholms kommun föreläggande i två fall där verkställande av bistånd dragit ut på tiden. Två barn skulle båda få bistånd i form av tillgång till en kontaktfamilj. I ena fallet kom kommunens uppföljande kontakt elva månader efter verkställandet. Då visade sig familjen inte längre har något behov av en kontaktperson.

Även i det andra fallet tog det elva månader innan kommunens uppföljande kontakt kom. Familjen meddelande att behovet av en kontaktfamilj kvarstod och kommunen ansåg att barnets behov behövde utredas på nytt.

Beslutet fortfarande giltigt

Den beviljade insatsen avslutades där och då men Ivo ansåg att beslutet om kontaktfamilj inte är tidsbegränsat och att vårdnadshavaren uppgett att barnet fortfarande är i behov av stöd. Därför är beslutet fortfarande giltigt och dröjsmålet fortsätter.

Kommunen förklarar fördröjningen med resursbrist och att det saknas lämplig personal. Det ska under tiden inte ha funnits någon kontaktfamilj som kunnat tillgodose barnens behov.

Kräver kommunen på betalning

Nu ska kommunens handläggare ta kontakt med barnens vårdnadshavare för att prata om barnets fortsatta behov.

I det ännu inte avslutade fallet begär Ivo att förvaltningsrätten i Göteborg ska kräva att kommunen betalar en avgift på 1485 kronor för varje månad som dröjsmålet pågår. I det avslutade fallet begär Ivo att förvaltningsrätten ska kräva att Laholms kommun betalar 10 900 kronor till familjen för dröjsmålet.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här