Magnus Jakobsson, ordförande i Våxtorps BoIS.
Magnus Jakobsson, ordförande i Våxtorps BoIS. Bild: Evelina Gunnarsson

Barn och unga drabbas när kommunen stänger ner

Bibliotek, idrottsplatser, jobbcenter och fritidsgårdar stänger ner. Ungdomsidrotten är den som drabbas hårdast.

ANNONS
LocationVåxtorp, Laholm||

Under söndagen meddelade kommunen via ett pressmeddelande att majoriteten av deras verksamheter stängs från och med måndag. Bland annat stängs de kommunala idrotts- och friskvårdsanläggningarna, både inne och ute.

– Den största förändringen är att vi stänger för ungdomsaktiviteter. Det är helt enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger kommunchef Anders Einarsson.

Laholms kommun har tillsammans med de andra halländska kommunerna suttit i möte och diskuterat en gemensam riktlinje. Bland annat kommer personal inom socialtjänsten att fortsätta finnas tillgängliga digitalt för ungdomar som behöver en social kontakt utanför familjen.

Försökt hålla igång ungdomarna

Beslutet drabbar idrottsklubbarna hårt.

– Vi har genomgående försök hålla igång verksamheten efter vad Folkhälsomyndigheten önskar och som vi önskar. Framför allt har det handlat om ungdomsverksamheten, men nu får vi gå i stopp med den lite tillfälligt under en månad, säger Mikael Jakobsson, ordförande i Våxtorps BoIS.

ANNONS
Mikael Jakobsson, ordförande i Våxtorps BoIS.
Mikael Jakobsson, ordförande i Våxtorps BoIS. Bild: Evelina Gunnarsson

I Våxtorps BoIS är 120 ungdomar aktiva, antingen i bordtennis- eller fotbollssektionen. Innan de hårdare restriktionerna kom tränade fotbollsungdomarna utomhus och pingisspelarna med större avstånd.

– Inne i hallen har det varit stopp för föräldrar på läktaren, plus att vi inte haft lika många funktionärer igång. Det har varit mer utspritt och man har inte spelat fyra personer vid samma bord.

Barn och unga vill träffa kompisar

– Många vill till träningarna eftersom de bara får umgås i skolan. Vi har ställt krav på ledarna barnen inte får vara för nära varandra och de har gjort det bra, fortsätter Mikael Jakobsson.

Nedstängningarna gäller till 24 januari.

– Vi får många direktiv och råd. Bordtennisförbundet har sina tolkningar och Folkhälsomyndigheten har sina. Det är inte alltid för tydligt. Vi tillämpar försiktighetsprincipen och sunt förnuft, säger Mikael Jakobsson.

Färre arbetsuppgifter

På kommunen innebär nedstängningen att mycket personal får färre arbetsuppgifter.

– De får försöka jobba hemifrån med det de kan. Kanske planera nästa års verksamhet.

I våras gick 58 personer en snabbutbildning för att kunna kliva in i vården vid en eventuell kris. Att ta in dem i vården är inte aktuellt, just nu.

– Det är sista vägen. All heder till de som gick utbildningen, men den var bara tre dagar, säger Anders Einarsson.

ANNONS

LÄS MER:De halländska kommunerna har börjat stänga ner av coronaskäl

ANNONS