Bankens höghusplan får både ris och ros

Åtta våningar högt mellan Lagan och Stortorget. Sparbankens planerade bostadshus och underjordiska parkeringshus väcker så klart reaktioner. HP tog tempen på några tunga tyckare i stan.

ANNONS
LocationLaholm||

”Underbart! Bättre på alla vis! Bara bygg!”

”Fyfan på ren svenska vem bygger ni för? Pensionärer, hemlösa, studenter, nej till rikefolket. Det räcker med bygge i stan nu, bygg ute på vischan.”

Kan ge mer handel

Diskussionens vågor har gått höga på Facebook efter att HP berättat om bankens och Mats Paulssons stiftelses planer på att bygga 84 lägenheter och ett p-garage med 126 platser i Laganslänten för en halv miljard kronor.

Laholms sparbank presenterade sitt centrumprojekt i början av veckan. Förslaget engagerar allmänheten och makthavare i Laholm.
Laholms sparbank presenterade sitt centrumprojekt i början av veckan. Förslaget engagerar allmänheten och makthavare i Laholm. Bild: Visulent

Sara Paulsson, tyghandlare och ordförande i Attraktiva Laholm, är positiv.

– Ju fler som bor här desto mer handel kan vi ha. Personligen tycker jag att det är ett bra initiativ. Om man kan frigöra parkeringar från torgen skulle man kunna utöka med torghandel, verksamheter, kaféer och uteserveringar. Hästtorget skulle få lite andra möjligheter, säger hon.

ANNONS

Ju fler som bor här desto mer handel kan vi ha.

Att bygga nya bostäder är att föredra framför att omvandla butikslokaler, framhåller hon.

– Vi är på gång i Laholm med många butiker som har roterat och skaffat större lokaler, men man är rädd för att det ska bli kontor och i värsta fall lägenheter på nedre plan. Man måste värna om de lokaler som finns.

De två nya flerbostadshusen är planerade att bli sju respektive åtta våningar räknat från Lagavägen, men bara sex respektive fem sett från Stortorget.
De två nya flerbostadshusen är planerade att bli sju respektive åtta våningar räknat från Lagavägen, men bara sex respektive fem sett från Stortorget. Bild: Fredblad

Fastighetsägaren Mathias Nilsson driver Gunnohus som hyr ut lägenheter och lokaler i stadskärnan.

– Jag blev väldigt glad när jag såg vad de vill bygga. Man måste vara lite förändringsbenägen. Jag tittar ut över Laholms sparbank och HP från torget, och de här nya husen kommer inte att synas någonstans, säger han.

Bilar i medeltida stad

Lars M Andersson är lektor i historia och en flitig debattör av stadsplaneringen i Laholm.

– Spontant tycker jag att åtta våningar låter högt, men ett stort parkeringshus i slänten mellan Bagarelidan och Gröna Hästen är jättebra. Medeltida städer är inte gjorda för biltrafik. Gräv ner bilarna, det är bästa sättet att lösa problemet. Den idén framfördes av Karl-Ove Bengtsson, byggare och fastighetsägare i Laholm, redan på 1970-talet, säger han.

Gräv ner bilarna, det är bästa sättet att lösa problemet.

Roy Karlsson är ordförande i Gamla Laholm, en förening som tidigare tagit ställning mot att bygga högt vid Stortorget och i Gamleby.

ANNONS

– Jag har inte sett förslaget och har ingen gemensam bild av vad våra medlemmar tycker. Jag passar på frågan tills vidare, säger han.

Flytta farligt gods

Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) sitter även i bankens styrelse. Han ser stora fördelar med förslaget.

– Jag tycker att det ser väldigt trevligt ut och det tilltalar mig med ett parkeringshus under. Det skulle kunna avlasta torget med, tror jag, drygt ett 40-tal allmänna platser. Det hade varit välkommet.

Men jag ser på Facebookflödet att det är långt ifrån alla som tycker att detta är bra.

Ledande politiker i kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden fick en presentation häromveckan. Den allmänna meningen var enligt kommunrådet att planen såg trevlig ut.

– När man bygger i slänten försvinner någon våning och det sticker inte upp på samma sätt. Man har också sett till att bevara siktlinjen mot Köpingelandet mellan de två husen. Men jag ser på Facebookflödet att det är långt ifrån alla som tycker att detta är bra.

För att bygget alls ska bli av måste farligt gods-leden tas bort från Lagavägen.

– Det här ökar trycket att lösa den frågan, säger Erling Cronqvist.

LÄS MER:Banken vill bygga åttavåningshus intill Lagan

LÄS MER:Länsstyrelsen säger ja till ny led för farligt gods

ANNONS