Banken vill bygga åttavåningshus intill Lagan

Bostadshus med sju respektive åtta våningar. Ett stort parkeringsgarage under. Laholms sparbank och Mats Paulssons stiftelse vill med sina bygg­planer i Lagaslänten skapa ­centrala lägenheter och flytta bilar från torgen i Laholm. Prislappen? En halv miljard kronor.

ANNONS
LocationLaholm||

Snart två år har gått sedan HP först berättade att sparbanken och Peab-grundarens stiftelse har en plan ihop.

Nu börjar det bli skarpt läge. I veckan ska de söka planbesked hos kommunen för att kunna förverkliga de nya skisserna som presenterades för HP på tisdagen.

84 lägenheter

– Det är vår förhoppning att man ser möjligheterna med detta. Det kommer inte att störa bilden från torget, det öppnar för helt andra miljöer på båda torgen och ökar sannolikheten att staden har ett rikt butiksliv framöver, säger bankdirektören Lars-Göran Persson.

I vintras utlyste banken en arkitekttävling för vad som kan göras på bankfastigheten intill Gröna Hästen. I konkurrens med två andra drog Halmstadsbyrån Fredblad det längsta strået med sitt förslag ”Silhuetter”.

ANNONS

84 lägenheter i två huskroppar med utsikt över Lagan och 126 parkeringsplatser i två plan under jord. Det är vad den lokala sparbanken vill bygga tillsammans med Peab-grundaren Mats Paulssons stiftelse.

Skissen visar hur nivåskillnaden i Laganslänten gör att husen blir två våningar lägre sett från Stortorget än från Lagavägen.
Skissen visar hur nivåskillnaden i Laganslänten gör att husen blir två våningar lägre sett från Stortorget än från Lagavägen. Bild: Fredblad

Banken framhåller gärna att syftet inte bara är kommersiellt utan också samhällsnyttigt.

– Laholm som stad har egentligen för litet invånarantal för att över tid ge tillräckligt underlag för en väl fungerande handel. Utifrån den fastighet banken äger kan vi skapa bostäder i centrum av Laholm som tillför köpare, säger Lars-Göran Persson.

Bevara vyn från Stortorget

Utmaningen i Laholm är att bygga nytt och samtidigt ta hänsyn till den gamla stadskärnan.

– Vyn från Stortorget ska bevaras. Vi får inte släcka Köpingelandet, säger projektledaren Sven Palmkvist som också är aktiv i föreningen Gamla Laholm, M-politiker och tidigare stadsbyggnadschef i Halmstad.

Projektledaren Sven Palmkvist och bankdirektören Lars-Göran Persson med tomten i fråga bakom sig.
Projektledaren Sven Palmkvist och bankdirektören Lars-Göran Persson med tomten i fråga bakom sig. Bild: Jonatan Gernes

Arkitekterna har löst uppgiften genom att rita två huskroppar med öppna ytor och en trappa ned mot Lagan emellan. Det högsta huset har åtta våningar räknat från Lagavägen, och sex sett från Stortorget.

Får vi en opinion som säger att det är alldeles för högt behöver vi inte lägga energi på det

– Nivåskillnaden på ungefär tio meter innebär att det är möjligt att göra en större bebyggelse som inte blir så dominerande i stadsbilden. Står man på torget lär man väl se någon del av taket, säger Sven Palmkvist.

Parkeringsgaraget slukar 126 fordon. 79 av dem vigs till bostäderna och 47 kan bli tillgängliga för staden. På så vis tänker sig banken att kommunen skulle kunna frigöra torgytor på Stortorget och Hästtorget till annat än bilar.

ANNONS

Två avgörande krav

Investeringen beräknas i runda slängar gå loss på en halv miljard kronor. Bara själva planarbetet beräknas ta närmare två år.

Bank-vd:n pekar på två ”viktiga förutsättningar” för att planen ska bli verklighet.

– Politikerna måste fatta beslut om att flytta farligt gods-leden, annars går det aldrig att ha utfarter mot Lagavägen.

– Det här projektet kommer aldrig att gå att genomföra om man ska plocka ned ett antal våningar. Då går det inte att få ekonomi och skapa de här parkeringsplatserna. Får vi en opinion som säger att det är alldeles för högt behöver vi inte lägga energi på det, säger Lars-Göran Persson.

Hela Laholms stadskärna omfattas av riksintressen för kulturmiljön och annat. Tidigare byggprojekt i centrum, som i kvarteret Hästen och Bocken, har stött på hårt motstånd, men banken hoppas att deras bostadshus i slänten ska vara lättare att acceptera.
Hela Laholms stadskärna omfattas av riksintressen för kulturmiljön och annat. Tidigare byggprojekt i centrum, som i kvarteret Hästen och Bocken, har stött på hårt motstånd, men banken hoppas att deras bostadshus i slänten ska vara lättare att acceptera. Bild: Fredblad

LÄS MER:Peab och banken går ihop om stort centrumprojekt

LÄS MER:Sparbanken vill bygga kontor och lägenheter

ANNONS