Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Banbrytande utbildning med militären kan ta vid i Laholm

Vuxenutbildningen tar nu steg för att inleda samarbete med Försvarsmakten. Tanken är att fler ska få upp betygen och kunna se försvaret som en potentiell arbetsgivare.

Nu undersöker vuxenutbildningen i Laholm en ny samarbetspartner för att erbjuda en ny profil i utbildningarna.

– Det finns en jättestor organisation i vårt land som behöver rekrytera och ibland har svårt att fylla de vakanser som finns, det är Försvarsmakten. Det är inte längre en traditionell karriärväg som det varit en gång i tiden, säger Ulf Bergström, rektor på vuxenutbildningen.

Ska ge behörighet för militärt arbete

Tanken är att erbjuda två spår, en huvudsakligt för att få behörighet att genomföra den militära grundutbildningen. Men även en för att soldater ska kunna söka vidare till officersprogrammet på försvarshögskolan. Men när Ulf Bergström sonderat terrängen finns inga etablerade samarbeten mellan civilt och militär utbildning.

– Det är ingen som jobbar från vuxenutbildningen i landet i riktning mot att man ska göra en militär karriär. Vi har unga vuxna som saknar ett betyg exempelvis i matematik eller engelska på gymnasial nivå och exkluderas från att söka sig dit. Jag är övertygad att en militär bana hade varit jättebra för vissa, på kort eller lång sikt.

Samtal förs med högkvarteret

Kontakterna med försvarsmakten skedde först med LV 6 men frågan fick tas vidare till högkvarteret.

– Tanken är att vi ska gemensamt gå ut med marknadsföring och göra fler behöriga till den militära rekryteringen. Skolbetygen kan vi hjälpa till med och samtidigt kan vi komplettera med en orienteringskurs, som i praktiken blir en prova på kurs för att man ska få känna efter, säger Ulf Bergström och fortsätter:

– Försvarsmakten är en arbetsgivare, som tyvärr måste växa, och vårt huvudfokus är att hjälpa laholmare fram till att vara anställningsbara. Vi hjälper folk vidare till högskolor och andra yrken, det är inget annorlunda i det.

Ett eventuellt samarbete är i sin linda.

– Frågan kommer vi nog behöva diskutera en bit in i höst innan vi kan gå vidare, men vi kan bryta ny mark, säger Ulf Bergström.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!