Panncentralen i Knäred värmer idrottshallen, Knäredsskolan, Björkebogården och flera av Laholmshems hyreshus. Den eldas med det fossila bränslet gasol, och så lär det förbli ett tag till.
Panncentralen i Knäred värmer idrottshallen, Knäredsskolan, Björkebogården och flera av Laholmshems hyreshus. Den eldas med det fossila bränslet gasol, och så lär det förbli ett tag till. Bild: Henrik Williamsson

Bakslag för ny fjärrvärme i Knäred

Staten skjuter inte till några pengar för att bygga ett nytt fjärrvärmesystem i Knäred. Därmed är det oklart hur det gamla gasoleldade systemet ska kunna ersättas.

ANNONS
LocationKnäred||

Laholmshem, Södra Hallands kraft och Knäredssågen hade en gemensam plan för ett nytt fliseldat fjärrvärmesystem i Knäred. För att förverkliga detta sökte man stöd från statliga Klimatklivet.

LÄS MER:Ny fabrik för biokol ska ge fjärrvärme på köpet

Nyligen kom dock beskedet att Naturvårdsverket sagt nej till bidrag. Intressenterna står därmed kvar utan något alternativ till den gamla gasoleldade värmepannan. Anläggningen har tidigare även kunnat eldas med flis, men den funktionen har fallit för åldersstrecket.

– Just nu vet vi inte riktigt vad vi ska göra. Vi behöver lyfta frågan i en ägardialog och höra hur politikerna tycker att vi ska gå vidare, säger Laholmshems vd Peter Johansson.

Utan externa pengar blir det svårt att genomföra projektet.

ANNONS

– Utan att veta de exakta beloppen är det stora pengar som måste läggas ner. Vi behöver något slags ställningstagande, säger Peter Johansson.

LÄS MER:Fossil fjärrvärme i Knäred när flispannan gått i pension

ANNONS