I dag hamnar allt skräp i samma tunna. I framtiden ska det bli möjligt att sopsortera direkt på stranden.
I dag hamnar allt skräp i samma tunna. I framtiden ska det bli möjligt att sopsortera direkt på stranden. Bild: Evelina Gunnarsson

Badgäster ska kunna återvinna på stranden

Tre, fem eller åtta fack? Det är sådant kommunen diskuterar, inför ett förslag tjänstemännen tar fram om bättre sophantering på stranden.

ANNONS
|

– Vi har en jättelång strand, det behövs mycket soptunnor där och vi vill ta reda på hur vi kan göra det bättre och tänka hållbart, säger Laholms kommuns stadsträdgårdsmästare Michael Reid.

Tar fram ett förslag

Han och kollegorna arbetar just nu fram ett material att presentera för politikerna om att införa en mer hållbar sopsortering på stränderna. Bland annat tar man fram en rapport om hur långt man kan tänka sig att gå för att slänga sitt skräp och hur många olika behållare man vill slänga i.

– Blir det för många är det för krångligt och då slänger de allt i samma ändå. Det måste vara enkelt, säger Michael Reid.

ANNONS

– Jag håller på att kolla upp vilka bilder och vilken text vi ska ha för att alla ska förstå. Vi har ju mycket turister från Tyskland till exempel, de måste ju också förstå även om de inte kan svenska.

Soptunnorna ska ut snabbt

Planen är att de ska ut så snart som möjligt. Med byråkratins vägar betyder det att man kan ha dem på plats till sommaren 2022, om allt går enligt plan berättar Michael Reid.

Bakgrunden till att de börjat med arbetet är just att det slängs mycket plast i soptunnorna på stranden och det händer fortfarande att många gräver ner sina sopor.

– Vi vill ha en ren och fin strand och att man ska tycka att det är värt att gå till soptunnorna för att slänga. De står ganska tätt på sommaren och vi tömmer dem varje dag för att de inte ska vara fulla.

LÄS MER:Företag vill ha nya samtal om tångrensning

LÄS MER:Kommunen om stranden: lagen går före kostnaden

LÄS MER:Kommunen rustar för skräpfri strandsäsong

ANNONS