Bästa sommaren hittills för gårdsbutiken i Mellby

Hemestrande svenskar är främsta orsaken att Ann-Tikt & Sånt gör ett rekordår. …
– Jag tror att många upptäcker hur mycket man kan göra på hemmaplan, säger delägaren Ann Crivall.

ANNONS
LocationMellby||

I en serie artiklar tittar HP in hos ett antal företagare för att höra hur det går i coronavirusets spår.

Det doftar av nyklippt gräs och nattens regn. Om en dryg halvtimme ska Ann Crivall och Robert Carlsson öppna gårdsbutiken i Mellby, mitt emellan Laholm och Mellbystrand. Just den här förmiddagen behöver de många krukväxterna och blommorna på gårdsplanen inget extra vatten, men det är mycket annat som ska fixas.

– Jag vill inte bara ställa ut våra saker utan lägger mycket tid på att bygga små miljöer där jag blandar nytt och gammalt, så att besökarna kan inspireras och se hur de själva kan göra.

ANNONS

Ann har drivit Ann-Tikt & Sånt tillsammans med Robert sedan 2009. Vad som började som en sidoverksamhet för det antikintresserade paret blev för två år sedan heltidssysselsättning för Ann när hon gick i pension. För tre veckor sedan var det Roberts tur att pensionera sig, men att han direkt skulle få fullt upp den här sommaren trodde ingen av dem i vintras.

– I mars var vi osäkra på om vi överhuvudtaget skulle kunna ha öppet som vanligt. Vi började planera för att göra butiken till en trygg och säker plats för alla genom att begränsa antalet besökare till åtta stycken. Och bestämde oss för att inte ha caféverksamhet på baksidan, berättar Robert.

Under våren hade butiken öppet som vanligt under helgerna. När sommarsäsongen drog igång på allvar på midsommardagen behövde paret inte längre fundera på om någon skulle våga sig ut på loppisrundor i år.

– Det kom SÅ mycket folk. Vi stod närmast handfallna och fattade ingenting. Folk stod i en lång kö utanför butiken och väntade på att få komma in, alla hade förståelse för att det bara fick vara åtta i butiken samtidigt, och så har det fortsatt, säger Ann.

Att det går bra skapar dock en ny utmaning. Nya produkter går att beställa hem och lagerhålla. Men de äldre tingen måste kontinuerligt köpas in. Och det är svårt när auktioner och större loppmarknader har ställts in på grund av coronasmittan.

ANNONS

– Vi vänder på varje sten, ringer alla kontakter vi har för att kunna hitta fler saker och fylla på förrådet. Häromdagen åkte jag till Unnaryd och kom hem med bilen och släpet fullastade med saker, säger Robert.

ANNONS