Avlopp går ut i bäck – nu hotar jätteböter

Toavatten har runnit ut orenat i en bäck i Ahla i 30 års tid. Nu måste fastighetsägaren ansluta bostaden till det kommunala avloppsnätet. Annars väntar jätteböter på 100 000 kronor.

ANNONS
|

Laholms kommun har satt ner foten med eftertryck i ett långdraget ärende om ett enskilt avlopp i Ahla.

Redan 1988 kunde miljökontoret vid en inventering konstatera att bostadens avloppsanläggning är en undermålig tvåkammarbrunn. Avloppsvattnet rinner sedan orenat ut i en bäck.

Snabbspola 28 år framåt. Nu finns sedan några år kommunalt vatten och avlopp i Ahla. Men en fastighet är inte ansluten. Huset med tvåkammarbrunnen.

–Det har varit ett långt ärende och nu har vi kommit fram till att ett vitesföreläggande måste göras, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

ANNONS

Fastighetsägaren har fått nio månader på sig att ansluta bostaden till kommunens ledning. Det gäller allt spillvatten från toalett samt bad-, disk- och tvättvatten.

Att koppla på sig kostar 104 500 kronor, enligt Laholmsbuktens va. Lika dyrt blir det att vägra.

–Vi sätter vitesbeloppet i förhållande till vad det kostar att koppla på sig på nätet, säger Bengtsson.

Om det inte rättas i tid hotas ägaren av ett vite på 100 000 kronor.

–Hjälper inte det får vi ta upp det till ett nytt vitesföreläggande, säger Nina Fransson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Hon arbetar med miljökontorets stora inventering av enskilda avlopp, som började för tre år sedan.

Inom en 15-årsperiod ska alla enskilda avlopp i Laholms kommun inventeras, vilket innebär cirka 300 avlopp per år.

Miljökontoret bedömer att cirka 60 procent av alla de 4 500 enskilda avloppen saknar godkänd rening.

–De allra flesta har någon form av slamavskiljning som samlar upp slammet, men resten av vattnet är fortfarande väldigt förorenat av näring och bakterier man har i magen, säger Nina Fransson.

– Leder man bara ut det i en stenkista går det rätt ner i grundvattnet. Det är det dricksvatten man sedan har i sin enskilda brunn, eller i grannens om man bor tätt, fortsätter hon.

ANNONS

Så är fallet till exempel med en fastighet i Stäme, som också blivit föremål för påtryckningar.

Infiltrationen från avloppet ligger bara cirka 25 meter från den egna vattenbrunnen och cirka 50 meter från närmaste grannens vattenbrunn.

–  Enligt uppgift är det välgenomsläppliga marker. Det är inte speciellt bra att ha det på det viset, säger Ove Bengtsson.

Nämnden kräver nu att fastighetsägaren åtgärdar anläggningen. Det måste ske före 1 april nästa år. Då inträder ett förbud att använda den gamla. Att bryta mot förbudet kostar 50 000 kronor i vite.

Miljökontoret hoppas en viss avskräckande effekt också för andra, så att fler enskilda avlopp åtgärdas på frivillig väg.

–Vi har märkt att fler och fler kontaktar oss, ställer frågor och inser att deras avlopp nog inte är så bra, och att det är bäst att göra om det innan vi kommer och ställer krav. Det är så vi vill att det ska fungera, säger Nina Fransson.

Fakta: Koll på avlopp

Alla 4 500 enskilda avlopp i Laholms kommun ska inventeras och vid behov åtgärdas. Arbetet drog i gång 2013 och väntas pågå i 15 år.

Hittills har miljökontoret påbörjat cirka 950 inventeringsärenden.

Sedan 2014 har kommunen fattat cirka 180 beslut om förbud mot utsläpp av avloppsvatten.

Av alla dessa ärenden är det i nio stycken som miljö- och byggnadsnämnden har beslutat om ett nytt föreläggande med vite.

ANNONS