Kommunen vill nu ställa in bajamajorna vid Lugnarohögen bland träden vid bilparkeringen. Men grannarna tycker inte att det blir bättre än den tidigare föreslagna placeringen borta vid trafikskyltarna.
Kommunen vill nu ställa in bajamajorna vid Lugnarohögen bland träden vid bilparkeringen. Men grannarna tycker inte att det blir bättre än den tidigare föreslagna placeringen borta vid trafikskyltarna. Bild: Henrik Williamsson

Även ny idé om gravtoalett sågas av grannar

Kommunen gör ett nytt försök att få ställa ut tillfälliga dass vid Lugnarohögen. Grannar är lika avvisande nu som tidigare.

ANNONS
LocationHasslöv||

Veckan efter midsommar öppnades den renoverade bronsåldersgraven Lugnarohögen återigen för allmänheten efter många års uppehåll.

Men ett problem för besöksmålet har hela tiden varit att det saknar rinnande vatten och toalett. Kommunens kulturenhet stötte också på grannprotester vid en första ansökan om att få sätta dit tillfälliga toaletter nära mor Johannas stuga.

Den idén skrotades. I stället har man nu ansökt om en annan placering för bajamajorna.

LÄS MER:Inga toaletter vid Lugnarohögen

– Den första placeringen var inte helt lyckad och vi förstod kritiken, säger kulturchef Jonas Heintz.

– Nu vill vi ha toaletterna längst in vid parkeringen, framför bilarna. Estetiskt tänker man inte mycket på dem där, fortsätter han.

ANNONS

Men inte heller den platsen faller grannarna i smaken. Ett grannpar anser det provocerande med en ny ansökan som ”för de närliggande boende och fastighetsägarna inte gör någon som helst praktisk skillnad”.

I sitt grannhörande vill de i stället att kommunen ska se till att såväl gravhögen som fastigheterna i grannskapet ska få kommunalt avlopp.

– Tanken är att vi ska få vattentoaletter och det är såvitt jag vet på gång. Kommunstyrelsen har tagit ett sådant beslut, säger Heintz.

I juni beslutade kommunstyrelsen att avsätta 280 000 kronor för att dra in vatten till Lugnarohögen. Hur va-frågan för andra fastigheter ska lösas framgick inte av beslutet.

Jonas Heintz hoppas att gravens besökare en dag ska kunna göra sina behov i vattenklosetter inrymda i de tidigare utedassen invid högen.

LÄS MER:Bronsåldersgraven ska öppnas i lugn och ro

LÄS MER:Gravhögen avklädd för första gången på 92 år

LÄS MER:Nu står Lugnarohögen redo att ta emot besök

LÄS MER:Vatten ska ut i Knäred och in i Hasslöv

ANNONS