Avboknings- och förseningsavgifter tas bort

Inga avgifter för avbokade idrottshallar och lättnader gällande betalning för tillsyn kring alkohol och tobak är några åtgärder i coronatider.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Kultur- och utvecklingsnämnden har beslutat att göra ett tillfälligt undantag för att underlätta för föreningar.

– Många föreningar har valt att inte ha verksamheter och då kan de säga upp hyresavtalet för lokalerna de är i. Det är våra intäktsramar som bli lidande, säger kultur- och utvecklingsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C).

Ingen förseningsavgift

Vanligtvis måste kommunen ta ut en avgift från den som avbokar en lokal, något de nu gör undantag från. Dessa undantag beräknas kosta nämnden 200 000 kronor.

Förseningsavgifter för böcker och annan media tas också bort. Det om media inte kan lämnas i tid på grund av karantän eller sjukdomssymptom. Undantagen gäller till 31 maj.

ANNONS

Även miljö- och byggnadsnämnden vill genomföra lättnader som att sätta ner avgifter för till exempel tillsynsprövning och tillsyn enlig alkohollagen.

– Vi fortsätter med tillsynsverksamheten men ligger lågt med utdebiteringen, säger Knut Slettengren (M), nämndens ordförande.

"Stora summor för företag"

Beslutet ska prövas varje månad.

– Det kostar inte några hiskeliga summor. Men det är stora summor för små företag, säger Slettengren.

Förslaget kan bli verklighet efter nästa veckas kommunfullmäktige.

– Vi vill se över våra system och våra avgifter för att göra det enklare för företagarna, säger Slettengren.

Om det enbart handlar om att avgifter skjuts på framtiden eller om avgifter kan tas bort helt kan inte Knut Slettengren säga i nuläget.

LÄS MER:Negativa provsvar på äldreboende

LÄS MER:100 företag blir uppringda av kommunen

ANNONS