Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KomTek för Kulturskolans elever ska starta på Campus Laholm, Osbeck, Osbecksgymnasiet. Ove Bengtsson (C), Petter Severin Larsson, Eskil Hartman, Ebbe Johansson, Ingela Månsson. Laholm 201029, BILD: KENNY HJÄLTE Bild: Kenny Hjälte
KomTek för Kulturskolans elever ska starta på Campus Laholm, Osbeck, Osbecksgymnasiet. Ove Bengtsson (C), Petter Severin Larsson, Eskil Hartman, Ebbe Johansson, Ingela Månsson. Laholm 201029, BILD: KENNY HJÄLTE Bild: Kenny Hjälte

”Att stänga ner är ett huvudmannabeslut”

Efter att Halland fick utökade restriktioner har också antalet frågor till Osbecksgymnasiets rektor Carl Lundgren ökat markant av oroade elever och föräldrar.

– Ibland känner jag mig som Anders Tegnell, säger Carl Lundgren och gör en tung utandning.

Han skojar, men är ändå noga att poängtera allvaret i situationen vi befinner oss i. Med de nya rekommendationerna har man på Osbecksgymnasiet inte behövt anpassa miljön mer än tidigare, berättar han. I skolan var reglerna såpass tydliga redan tidigare att nästa steg vore att ha fjärrundervisning, helt eller delvis. Men där är han inte – än i alla all.

– Utgångspunkten är att utbildningen vi bedriver ska ske på plats till dess att andra beslut tas. Skälet är att det blir mest kvalitativt om eleverna är på plats. Det är vad regeringen tycker.

Det har dock inkommit en del kritik till kommunen kring hur situationen hanteras i skolmiljön. En av de mest diskuterade punkterna är huruvida skolan ska gå ut med när någon i en klass blivit smittad, eller är hemma med misstänkt smitta av coronaviruset.

– Jag varken har eller kommer någonsin att gå ut med den typen av information. Jag har inte ens laglig rätt att göra det. Det är viktigt att förstå att det är smittskyddsenheten på Region Halland som sköter smittspårning och kontaktar de som kan vara i riskzonen, det ligger inte i vårt uppdrag som skola, även om vi såklart hjälper till om de ber oss, säger Carl Lundgren.

Flera restriktioner gäller

I skolan gäller högertrafik och alla klassrum låses upp innan lektionerna börjar för att undvika att många elever står i kluster utanför och väntar. Dessutom uppmanas alla att tvätta händerna ofta och använda handsprit. Den här typen av information skickade rektorn ut till alla elever och vårdnadshavare i veckan efter att han märkt av att de ökade restriktionerna lett till mer oro.

– Jag tyckte att det var ett bra tillfälle att gå ut med ett förtydligande kring hur vi jobbar med tanke på situationen.

Många synpunkter handlar om att eleverna borde få fjärrundervisning istället för att vara i skolan under den här perioden, eftersom många föräldrar fått uppmaningen att arbeta hemifrån. Vad säger du om det?

– Åtgärder som vi kan göra och som är upp till huvudman att besluta kring är att övergå till fjärrundervisning om vi märker att smittspridningen ökar. För att övergå till fjärrundervisningen så är det många parametrar som ligger till grund, så som kluster av insjuknande både bland elever och lärare eller annan personal på Campus Laholm och som påverkar utbildningen så det i slutet drabbar så inte undervisningen kan bedrivas så som vi är lagförda att göra enligt skollagen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här