Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnan greps på Arlanda med ett falskt pass när hon flugit från Aten. Hon hade köpt det norska passet av smugglare för att fly från Syrien till Sverige. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kvinnan greps på Arlanda med ett falskt pass när hon flugit från Aten. Hon hade köpt det norska passet av smugglare för att fly från Syrien till Sverige. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Asylsökande köpte falskt pass av smugglare

En asylsökande kvinna i Laholm döms för att ha visat ett falskt norskt pass på Arlanda flygplats. Kvinnan betalade smugglare för få hjälp att fly från kriget i Syrien.

Kvinnan kom hösten 2019 med ett flyg från Aten till Stockholm. I passkontrollen i ankomsthallen var hon en av flera personer från samma plan som visade falska handlingar.

I hennes fall handlade det om ett norskt pass som förfalskats med en ny id-sida med hennes fotografi, som klistrats över en plastsida. Det falska passet saknade säkerhetsdetaljer och kunde inte avläsas av skannern. Under UV-ljus framträdde den riktiga passinnehavaren under den påklistrade sidan.

Köpte av smugglare

När bluffen avslöjades tog kvinnan fram sitt äkta syriska pass och sade att hon kommit till Sverige för att söka asyl.

I förhör med gränspolisen berättade kvinnan att hon hade betalat olika människosmugglare totalt 10 000 dollar för att fly från Syrien. Via Turkiet tog hon sig till Grekland och därifrån flög hon till Sverige. Det falska passet köpte hon av en smugglare i Aten för 2 000 dollar.

Passet beslagtogs som en handling som använts för illegal invandring. Kvinnan släpptes in i landet som asylsökande och bosatte sig efter en tid i Laholms kommun.

Falsk urkund

När polisen samma vinter skulle delge henne misstanke om brott kunde hon inte hämta ut handlingarna på posten eftersom hon saknade id-handling. Senare gick underrättelsen fram och hon åtalades för brukande av falsk urkund.

Hon erkände och har nu dömts av Attunda tingsrätt. Straffvärdet för gärningen motsvarar en månads fängelse. Men kvinnan är tidigare ostraffad och det saknas, enligt rätten, anledning att befara att hon kommer att återfalla i brott.

Kvinnan döms till villkorlig dom och 40 dagsböter.

LÄS MER: Flera med falska pass gripna inför brexit

LÄS MER: Spelberoende kvinna bedrog make med jättelån

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!