Artisten Essa Cham (t.v) håller i projektet Reppa din ort. Här med syskonsonen Melik Cham (t.h) och Mohamad Akil Mille Gustafsson och Farid Salem på Vibesgården i Veinge.
Artisten Essa Cham (t.v) håller i projektet Reppa din ort. Här med syskonsonen Melik Cham (t.h) och Mohamad Akil Mille Gustafsson och Farid Salem på Vibesgården i Veinge. Bild: Evelina Gunnarsson

Artisten väcker intresset för rap-musik hos unga

Pilotprojektet Reppa din ort gjorde sådan succé att Essa Cham såg till att det drogs i gång igen. Nu får ungdomar hjälp att skapa sin egen musik.

ANNONS
LocationVeinge||

För ett år sedan drog Laholms kommun med Essa Cham i spetsen i gång pilotprojektet Reppa din ort. Intresset var så stort att Essa Cham ville fortsätta och vände sig till Region Hallands Musik Hallandia, Laholms kommun och ABF för en fortsättning.

– Jag tror att vi fyller ett tomrum. Här håller vi på med hip hop-genren, det kan man inte på kulturskolan.

Han och syskonsonen Melik Cham packar upp högtalare och en dator och fäster en mikrofon på bordet. Sen väntar de in ungdomarna. Reppa din ort är ett projekt som reser runt till Våxtorpsskolan, Aktivitetshuset i Laholm och Vibesgården i Veinge under åtta veckor. Två gånger ska de besöka en studio.

ANNONS
Farid Salem har skrivit flera låttexter som han nu spelar in i popup-studion på Vibesgården i Veinge.
Farid Salem har skrivit flera låttexter som han nu spelar in i popup-studion på Vibesgården i Veinge. Bild: Evelina Gunnarsson

– Första veckan får man prova, till exempel att använda en mening i text och vi har lite skrivarkurs. Jag tror på konstnärlig frihet men är man 14 år och snackar om något som man inte vet så kan det vara svårt, säger Essa Cham.

Varje vecka kommer sju till tio personer.

Varför är detta viktigt för dig?

– Jag utgår från mig själv, vad hade jag behövt när jag var i den här åldern? Idrotten gör ett finns jobb men det är en stor grupp människor som inte hittar idrotten. Av de här tio eleverna kanske en hade varit ute och gjort något bus, men nu är de här i stället. Jag vill också visa att det finns en marknad och att man kan hålla på med det här, säger Essa Cham.

På träffarna lyssnar de på beats som de skriver texter till och spelar in. Musiken produceras av Essa Cham eller Melik Cham mellan träffarna för att effektivisera.

Mille Gustafsson var på en första träff förra hösten och kom tillbaka när projektet drog i gång upp igen.

Mille Gustafsson och Farid Salem lyssnar tillsammans med Melik Cham på en av låtarna som spelades in på senaste träffen.
Mille Gustafsson och Farid Salem lyssnar tillsammans med Melik Cham på en av låtarna som spelades in på senaste träffen. Bild: Evelina Gunnarsson

– Först gick jag hit på skoj men det blev seriöst och jag tyckte att det lät bra. Vi har fått lära oss beatsen och fått rappa, säger Mille Gustafsson.

ANNONS

– Essa och Melik har hjälp till att skriva texter, säger Farid Salem som deltog i projektet för första gången i år.

När Hallandsposten hälsar på ska gruppen snygga till en låt de gjorde senaste gången. Vissa låtar spelar killarna in på egen hand, i andra låtar hörs flera röster.

Har ni rappat hemma tidigare?

– Bara inför vännerna. Jag har tagit med texter hit som vi har ändrat i, säger Mille Gustafsson.

Än finns inga stora musikdrömmar. Men killarna utesluter inget.

– Det kanske kan komma, säger Farid Salem.

ANNONS