Arkeologiska fynd gjorda i Skummeslövsstrand

En arkeologisk utredning i Skummeslövsstrand har påträffat förhistoriska lämningar. Hur det påverkar den planerade wakeboardparken och bostäder återstår att se.

ANNONS
|

Det är på området mellan Svarvareskogen och motorvägen E6 i Skummeslövsstrand som en exploatör planerar för cirka 200 nya bostäder. På marken intill vill företaget Malmö wake park bygga en vattenparkanläggning.

Men länsstyrelsen beslutade att Kulturmiljö Halland först skulle utföra en arkeologisk utredning, som nu har visat på fynd.

Kartan visar området i Skummeslövsstrand som undersöktes och även de fynd som gjordes.
Kartan visar området i Skummeslövsstrand som undersöktes och även de fynd som gjordes. Bild: Ur slutanmälan till länsstyrelsen

– Det här var en koll för att se om det finns något på platsen och fynden indikerar att det gör det. Nu vet länsstyrelsen och kommunen det och sen får man se vad som händer framöver, berättar Mats Nilsson, arkeolog och antikvarie från Kulturmiljö Halland, som har varit projektledare för undersökningen.

ANNONS

Fynden består bland annat av gropar, härdar och stolphål. Åderspår hittades på tre platser och spritt på området fann man fynd av flinta, keramik och bränd lera. Ett av flintfynden som hittades är ett slipat yxfragment.

– Det är två lösfynd som har gjorts i form av trasiga yxor från omkring yngre stenåldern. Det är lite svårt att bedöma exakt men de är från runt 3200-1800 år före Kristus.

Mats Nilsson berättar att yxfynden är relativt ovanliga. Det görs fortfarande liknande fynd men man ser mer sällan att de dyker upp.

– Förr i tiden hittade bönderna mer på sina åkrar när man gick bakom plogen. Nu när man sitter uppe på plogen så ser man inte vad som dyker upp, berättar han.

De påträffade fornlämningarna som har gjorts på platsen indikerar att det finns en förhistorisk boplats, men i nuläget är för lite öppnat för att kunna hitta huslämningar.

– Vi har även hittat en bit keramik och en bit bränd lera, men det är små bitar på ungefär 3–4 cm. Det är inte mycket att säga om det i nuläget, men det är sånt som finns på en boplatslämning. Det visar att det finns i området och får man öppna upp mer så kan man härleda och datera det, säger Mats Nilsson.

ANNONS

Nu väntar Kulturmiljö Halland på tillstånd till vidare arkeologisk förundersökning som har sökts hos länsstyrelsen.

ANNONS