Arbetskläderna från 1800-talet har aldrig varit mer inne än nu

Joar Nilsson gillade de där franska jobbkläderna direkt. Det blev en affärsverksamhet som nu har nya lokaler i Ysby.
– Efterfrågan är större än vad vi klarar av. Nu ska vi utöka lagret och börja marknadsföra oss, säger han.

ANNONS
LocationYsby||

Byggnadsvårdaren och halmtaksläggaren Sten Nilsson har HP skrivit om många gånger. Hans son Joar Nilsson har på flera sätt gått i faderns fotspår, och ägnar sig åt liknande arbeten.

Då bär han ofta en speciell klädsel. Det handlar om franska arbetskläder som sett ungefär likadana ut sedan slutet av 1800-talet.

Bröderna Joar och Samuel Nilsson med pappa Sten Nilsson, fotograferade av HP 2012. Klädstilen har inte förändrats.
Bröderna Joar och Samuel Nilsson med pappa Sten Nilsson, fotograferade av HP 2012. Klädstilen har inte förändrats. Bild: Robin Linderborg

– Jag började importera dem 2006 och har sålt dem hemifrån. Här har vi varit sedan i höstas, säger han när HP stiger in i den lilla klädbutiken som inrymts i en lada i Ysby.

Det traditionstyngda klädmärket heter Le Laboureur.

– Joar var i Frankrike för att plocka druvor. Där såg han någon som hade de här arbetsbyxorna och köpte ett par till sig själv. När han kom hem var det många som undrade var man kunde få tag på dem, säger Joars sambo Fredrika Byman Moberg.

ANNONS

Kläder som bärs på Skansen och Fredriksdal

Joar fick agentur för att få sälja kläderna i Sverige och på den vägen är det. I princip allt har sålts via webbutik.

– Vi har inte haft någon marknadsföring alls. Det har gått med mun-till-mun-metoden, säger Joar.

Ändå: försäljningen har börjat rulla snabbare. Nu bärs kläderna av dem som jobbar på platser som Skansen i Stockholm, Göteborgs botaniska trädgård, Gunnebo slott och Fredriksdal i Helsingborg. Även privatpersoner har fattat tycke för dess stil och kvalitet.

– Efterfrågan är större än vad vi kan möta och då gör vi ju klokt i att expandera, säger Joar.

– Vi ska börja marknadsföra oss och utöka vårt lager, säger Fredrika som räknar med att börja jobba heltid med kläderna.

En omgång kläder på väg ut till en webbköpare. Joar Nilsson och Fredrika Byman Moberg hoppas få skeppa ut många lådor framöver.
En omgång kläder på väg ut till en webbköpare. Joar Nilsson och Fredrika Byman Moberg hoppas få skeppa ut många lådor framöver. Bild: Henrik Williamsson

Vad är det då som blivit så poppis?

– Dels är det hantverkare som har dem som arbetskläder. Men också stadsbor som dricker kaffe latte i dem, säger Fredrika.

– Folk gifter sig i dem. Det är ett väldigt brett spektrum när man kan gifta sig och mocka hästskit i samma byxa, säger Joar.

Samma brallor år ut och år in

Den som envisas med en klädstil blir till slut inne. Och givetvis är det något speciellt med kläder som inte förändras.

– Det är mer eller mindre en fast kollektion som funnits sedan sent 1800-tal. Den har gjorts av flera producenter, varav La Laboureur kanske är den sista som fortfarande är kvar. Produktionen är fortfarande i Frankrike. På 60-talet lades mycket klädtillverkning över till låglöneländer. Där gick företaget mot strömmen och behöll produktionen i landet, berättar Joar.

ANNONS

Däri ligger kanske en annan förklaring till populariteten.

– Något som är gemensamt för våra kunder är att man vill veta hur kläderna producerats. Kläder är en bransch som är full av smutsigheter och arbetsvillkor som vi aldrig skulle acceptera i Sverige. Det är ett ständigt dåligt samvete för oss som bor i rika länder, säger Joar.

I modebranschen kommer ständigt nya kollektioner med nya färger och former. Men inte här. Joar berättar om en kund som hörde av sig för en tid sedan.

– Hon hade köpt ett par byxor som blivit hängande i garderoben. De var för stora. Efter 15 år kom hon och undrade om hon kunde byta till en mindre storlek. Och javisst gick det bra. Modellen hade ju varit likadan sedan 1890. Bytesrätt i 15 år är det få som kan erbjuda, skrattar han.

ANNONS