Ansträngt läge för dricksvattnet

Fortsatt för högt uttag av dricksvatten under måndagen gör att LBVA vädjar om återhållsamhet med vattnet – som en sista åtgärd innan ett förbud.

ANNONS
LocationRänneslöv, Laholm||

LBVA, Laholmsbuktens VA, följer utvecklingen av användningen med dricksvattnet intensivt just nu. Som HP kunde berätta i går var det ett vattenslöseri utan dess like i helgen som gick. Vilket gav tryckfall i ledningssystemet i både Laholm och Halmstad. Under måndagen fortsatte problemen.

– Vi har haft ytterligare ett dygn med hög produktion av dricksvattnet. Det är ett ansträngt läge, sade Mattias Hultin driftchef på LBVA, efter att de på tisdagen haft ett möte om situationen där ett bevattningsförbud låg på bordet.

Långhelg ökar uttag

– Vi vet att det kommer komma mycket folk till kustbandet i helgen. Om det här höga dricksvattenuttaget fortsätter kommer ett beslut innan helgen. Vi måste säkerställa att vi har vatten i ledningsnätet, säger Mattias Hultin.

ANNONS

Dock har de vetskap från tidigare år om att vattensparandet inte kommer att komma igång innan ett förbud är på plats.

– Det går fortfarande att genom smartare användning undvika ett förbud men vi tror att det är på plats innan helgen. De stora poolerna är nog redan fyllda så vattnet går nu åt att bevattna gräsmattor. En brun gräsmatta är ett lågt pris att betala för att ha vatten i kranen, säger Mattias Hultin.

Fler tryckfall

Under måndagen kunde LBVA notera tryckfall i Ränneslöv och i helgen som gick drabbades även centralorten i Laholm. Vattnet har dragit sig i ledningarna mot platser där förbrukningen är störst och det har LBVA identifierat som kustorterna. Bolaget vädjar nu om återhållsamhet.

– Det är mycket trädgårdsbevattning och även små uppblåsbara pooler som fylls nu. Men man måste tänka efter vad man använder vattnet till. Måste man prompt tvätta bilen så bör man göra det på ett ställe där vattnet återvinns, säger Hultin.

Med i analysen finns midsommarhelgens väder men LBVA har ännu inte vågat luta sig mot någon prognos då olika väderinstitut haft motsägelsefulla uppgifter om regn kontra uppehåll.

LÄS MER:Efter vattenslöseriet: bevattningsförbud nära

ANNONS