Anor från medeltiden lyfts när Tjärby kyrka renoveras

Inventarierna i kyrkan ska konserveras och kyrkan får en ny handikapptoalett. 2012 stoppades renoveringen men nu ska Tjärby kyrka få ett lyft.

ANNONS
LocationTjärby||

Det slipas golv, målas fönster och monteras toaletter i Tjärby kyrka när Hallandsposten hälsar på. I början på mars intog hantverkare kyrkan och någon gång i slutet på juli väntas renoveringen vara klar.

– Nu är det nymålat här inne och de har reparerat alla hål i taket. Sen är alla lösa inventarier som brudbänken, tavlor och krucifix rengjorda och konserverade, säger Maria Mårtensson, fastighets- och kyrkogårdschef i Höks pastorat.

Inne i kyrkan byggs en ny handikapptoalett, kyrkbänkarna har tagits bort och trägolven under har jämnats och slipats. Bänkarna ska, precis som delar av staketet vid altaret, målas om i en blåare färg som påminner mer om ursprungsfärgen och bänkarna ska få nya dynor. Handikapptoaletten blir på bekostnad av två bänkrader som flyttas upp på läktaren.

ANNONS

Orgeln inspikad i en låda

Delar av kykan är fortfarande täckt i plast, även om det arbete som orsakar mest damm är färdigt.

– Tidigare har altare, predikstol och orgel varit inspikat för att det inte skulle skitas ner när man knackade ner cement i kyrkan, säger Maria Mårtensson.

Kyrkrummet renoverades senast på 70-talet. En ny renovering var projekterad mellan 2012 och 2014 men stoppades av kyrkoherde Anders Vickman.

– Jag tyckte inte att man hade tillräcklig styrning på projektet. Det var inget fel på grundidén men man hade behövt hålla bättre i pengarna, säger Anders Vickman.

2012 gjordes taket vid och 2020 drog de alltså i gång renoveringen av kyrkans inre.

Ersättning betalar stora delar

Renoveringen kostar mellan två och en halv och tre miljoner kronor. Delar av summan går det att söka kyrkantikvarisk ersättning för. Hur stor den ersättningen är beror på vad man gör.

– Det går inte att genomföra en renovering utan att söka dessa bidrag, säger Anders Vickman.

Under renoveringen har en dörr från den tidigare kyrkan som stod på platsen tagits fram.

– Dörren är från medeltiden men har på senare tid blivit ommålad med lackfärg. Vi har tittat på dörren och såg att de hade missat att måla lite på sidan. Där under fanns fantastiskt trä. Nu har vi tagit bort lackfärgen, säger Inger Carlsson, vaktmästare i Höks pastorat.

ANNONS

I juni väntar rengöring av predikstolen och altaret. Under projektets gång bevakar och dokumenterar Kulturmiljö Halland så att allt genomförs som planerat.

Kyrkan får också en ny ljud- och ljusanläggning.

LÄS MER:Klenoder plockas fram ur kyrkornas gömslen

ANNONS