I Ysby står en av alla de bygdegårdar som har det svårt i pandemitider. Kommunen vill nu erbjuda amorteringsfrihet på lånen under hela nästa år till ett flertal bygdegårdar och föreningar.
I Ysby står en av alla de bygdegårdar som har det svårt i pandemitider. Kommunen vill nu erbjuda amorteringsfrihet på lånen under hela nästa år till ett flertal bygdegårdar och föreningar. Bild: Henrik Williamsson

Amorteringsfrihet ska förlängas under 2021

Coronapandemin har slagit hårt ekonomiskt mot bygdegårdar och föreningar. Laholms kommun vill lindra plågorna.

ANNONS
LocationVåxtorp, Knäred, Skummeslövsstrand, Edenberga, Laholm, Ahla, Hasslöv, Ysby, Skottorp, Veinge, Mellbystrand||

I mars godkände Laholms kommun, i egenskap av borgensman, att åtta bygdegårdar skulle kunna få sex månaders amorteringsfrihet på sina lån i Laholms sparbank.

Orsaken var coronapandemin, som har orsakat ett stort ekonomiskt bortfall för bygdegårdsföreningarna när de inte får sina lokaler uthyrda.

Nu ser amorteringsbefrielsen ut att fortsätta. Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att erbjuda en förlängning av möjligheten under hela 2021.

LÄS MER:Tvärnit för bygdegårdarna – ”har bara utgifter nu”

I ett annat beslut av samma slag vill kommunstyrelsen även ge fem föreningar samma erbjudande, då inställda evenemang inneburit kraftigt minskade intäkter.

De bygdegårdsföreningar som berörs är Knäreds bygdegårdsförening, Föreningen Ysby bygdegård, Hasslövs bygdegårdsförening, Föreningen Lagagården, Bygdegårdsföreningen Skoskumsgården, Våxtorps bygdegårdsförening, Mellbystrandsföreningen och Solbackens bygdegårdsförening.

ANNONS

Föreningarna är Laholmsortens lantliga ryttarförening, Sydhallands skyttegille, Våxtorps Bois, Björbäcks ryttarförening och Veinge jaktskytteklubb.

ANNONS