Införandet av nyckelfri hemtjänst i Laholms kommun är kraftigt försenat, men beräknas nu komma i gång under mars. Projektledaren Christel Axelsson ser fördelar för både brukarnas trygghet och personalens arbetsmiljö. Bild: HP/arkiv
Införandet av nyckelfri hemtjänst i Laholms kommun är kraftigt försenat, men beräknas nu komma i gång under mars. Projektledaren Christel Axelsson ser fördelar för både brukarnas trygghet och personalens arbetsmiljö. Bild: HP/arkiv

Allt klart för byte till digitala dörrlås i hemtjänsten

Hishult och Knäred blir först ut när hemtjänsten byter till digitala lås hemma hos brukarna. Totalt cirka 600 brukare kommer att bli kontaktade på telefon om låsbytet.

ANNONS
LocationLaholm||

Nyckelfri hemtjänst skulle egentligen införts i hela Laholms kommun före årsskiftet, men hakade upp sig på grund av en missad upphandling. Nu har kommunen skrivit avtal med Tunstall AB, ett företag som sysslar med välfärdsteknologi, om att köpa in digitala dörrlås.

– Det är påskrivet och färdigt. Nu kommer vi att starta upp planeringen tillsammans med Tunstall. Vi tänker att vi bör kunna börja byta ut låsen någon gång i mars, säger Christel Axelsson, projektledare inom socialtjänsten i Laholm.

Larmgruppen ringer först

Omkring 600 personer som har hemtjänst berörs. Låsbytet kommer att ske områdesvis, inom en hemtjänstgrupp i taget, med start i Hishult och Knäred.

ANNONS

– Vår larmgrupp kommer att ringa upp brukarna när det är dags att montera. Montörerna kommer att bära samma skyddsutrustning som vårdpersonalen har nu i coronatider. De kommer inte gå in till brukarna, utan bara stå i dörren.

Montörerna kommer att bära samma skyddsutrustning som vårdpersonalen har nu i coronatider

I princip alla som fått erbjudandet har nappat, uppger Christel Axelsson. Men det är först på plats som montörerna kan se vilka lås som går att byta. En del äldre lås går inte att byta.

– Vi kommer att ta kontakt med alla, även dem som inte tackat ja, för att visa låset och motivera dem att byta ut det.

Christel Axelsson och Johan Söderström arbetar på socialtjänsten i Laholms kommun med att införa nyckelfri hemtjänst med digitala dörrlås.
Christel Axelsson och Johan Söderström arbetar på socialtjänsten i Laholms kommun med att införa nyckelfri hemtjänst med digitala dörrlås. Bild: arkiv

Bättre arbetsmiljö

Syftet är minskad stress och ökad trygghet. De som bor i bostaden kommer att fortsätta använda sina fysiska nycklar precis som vanligt, medan personalen i hemtjänsten kan låsa upp digitalt med en app i mobiltelefonen.

– För personalen är det väldigt bra. De slipper ha tunga nycklar med sig och slipper stressen att köra fram och tillbaka till lokalen för att hämta och lämna nycklar, säger Christel Axelsson och fortsätter:

– För brukarna blir det säkrare. Nycklarna kan inte komma på villovägar och bara precis den personalen som har ett bokat besök hos brukaren kan komma in just då.

LÄS MER:Nyckelfri hemtjänst gick i baklås – måste upphandlas

LÄS MER:Hemtjänsten blir nyckelfri – brukare får digitala lås

ANNONS