Smedjebackens kök har ansetts närmast utdömt i åratal. Personalen har dock klarat att utföra storverk ändå. 2019 fick de pris som Årets bästa seniorrestaurang i Halland. Att ge dem en bättre arbetsmiljö beräknas i dag kosta över 20 miljoner kronor.
Smedjebackens kök har ansetts närmast utdömt i åratal. Personalen har dock klarat att utföra storverk ändå. 2019 fick de pris som Årets bästa seniorrestaurang i Halland. Att ge dem en bättre arbetsmiljö beräknas i dag kosta över 20 miljoner kronor. Bild: Evelina Gunnarsson

Allt dyrare att renovera köket på omstritt äldreboende

Att renovera köket är en stor utgift, det vet alla bostadsägare. Än värre är det för en kommun. 20 miljoner får Laholms kommun punga ut med om man vill fixa till köket på Smedjebacken i Knäred. Minst.

ANNONS
LocationKnäred||

I åtskilliga år har äldreboendet Smedjebacken i Knäred sagts gå mot en osäker framtid. Frågan blev högaktuell i år, när socialnämnden fick dra tillbaka ett förslag om skyndsam avveckling av demensplatserna där.

Fortfarande är det osäkert hur länge boendeplatserna kommer att finnas kvar.

Nästan lika länge har det varit oklart vad som ska hända med storköket i lokalerna. Det har nu 40 år på nacken och redan 2016 talades det om ett akut behov av totalrenovering.

Nästan två miljoner dyrare nu

För ett par år sedan blev Kommunfastigheter AB otåliga. Då gjordes en beräkning av vad en renovering skulle kosta. Bolaget räknade fram att ett kök som klarar att få fram 600 matportioner per dag skulle gå loss på 18,3 miljoner kronor. Önskades en kapacitet på 1 100 portioner steg siffran till 19,8 miljoner.

ANNONS

LÄS MER:18 miljoner för kommunal köksrenovering

”Kommunfastigheter emotser kommunens beslut i ärendet”, skrev bolaget då.

Något beslut har det som bekant inte blivit, och nu gör bolaget en ny framstöt. En ny beräkning har gjorts, och priset 2021 är förstås högre i dag än 2019.

Nu går 600 portioners-köket på strax över 20 miljoner kronor. Det större alternativet, 1 100 portioner, beräknas kosta nästan 21, 7 miljoner kronor.

Lokalplan kommer i höst

Även denna skrivelse avslutas med att Kommunfastigheter ser fram emot kommunens beslut. Den här gången kanske bolaget blir bönhörda.

Inför budgetarbetet i höst har Laholms kommun aviserat att den stora lokalförsörjningsplanen ska komma. Den omfattar såväl äldreboenden som skolor och förskolor. Troligtvis också storkök.

LÄS MER:Smedjebackens kök har blivit prisat på nytt

LÄS MER:Matakademin delar ut priser till bästa kock

ANNONS