Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagaholmsskolan. Bild: Carina Nilsson, arkiv
Lagaholmsskolan. Bild: Carina Nilsson, arkiv

Alla elever hemskickade från Lagaholmsskolan

Smittspridningen blev för stor på högstadieskolan.

Femte dagen fysiskt på plats för eleverna på Lagaholmsskolan efter jullovet. Då blev det för stor spridning av covid-19.

– Jag hämtar mitt barn nu, det är för många sjuka, säger en förälder till HP på fredagsförmiddagen.

Detta bekräftades också av Maria Plenell, rektor på skolan, som menar att det brukar vara högre frånvaro inför lov, men i det här läget ville man inte chansa.

– Det fanns ingen anledning att ha dem kvar när det blir så här. Det kom in många frånvaroanmälningar under morgonen och vi beslutade att skicka hem eleverna och fortsätta ha lektionerna fast på distans istället, via fjärrundervisning.

Totalt var det trettio procent av eleverna som var borta på fredagen.

Detta är första veckan som niorna är på plats på Lagaholmsskolan efter jullovet. Enligt det distansschema som skolan arbetar efter har man valt att ha en årskurs i taget i skolan under en hel vecka. Denna vecka var det alltså niornas tur för första gången sedan de hade jullov.

Trettio procent sjuka

Men tyvärr blev alltså smittspridningen på skolan för stor för att kunna ha dem kvar hela dagen. Vid 10-tiden fick de beskedet att de skulle gå hem igen. Vilket inte förvånar den förälder HP talat med:

– Mitt barn har flera kompisar hemma nu som har positivt resultat och många väntar på svar.

Enligt Plenell har skolan ingen uppfattning om det är stor spridning av just covid-19 eller vad anledningen till den stora frånvaron beror på.

– Det handlar ju om patientsekretess så det vet vi inte, och ändringen är föranledd av oss, för att vara på den säkra sidan. Smittskyddet har inte kontaktat oss, säger hon.

Delvis distansundervisning

Skolan har varit på delvis distans och delvis på plats sedan jullovet och man hade redan tidigare i veckan beslutat att förlänga detta en vecka till. Nu till och med vecka 10.

– Då blir det tre veckor efter lovet som vi har distans och det känns bra. Sedan är planen att vi ska gå tillbaka och ha vanlig närundervisning för alla eleverna igen.

Hur kommer ni att säkerställa att det inte ökar risken för smittspridning då?

– Det är samma som tidigare. Vi får följa Folkhälsomyndighetens råd och glesa ut eleverna i matkön och i korridorerna och klassrummen. Uppmana till att använda handsprit och att tvätta händerna ofta, säger Maria Plenell.

På Lagaholmsskolan har man valt att ha en hel vecka i taget på skolan för varje årskurs medan man på andra skolor går omlott mer under veckorna. Men Plenell är nöjd med det arbetssätt man har valt.

–Vi har bedömt att kontinuiteten av att vara här en hel vecka i taget är bättre, och de träffar ju sina lärare även om det är fjärrundervisning, säger Maria Plenell.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!