Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Williamsson/arkiv
Bild: Henrik Williamsson/arkiv

Ahla får behålla sin belysning

Kommunen tar över ansvaret för belysningsstolparna utmed väg 550 vid Ahla skola. Det beslutet togs vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i onsdags.

Det var när Södra Hallands Kraft beslutade att bygga om ett antal områden från luftledningsnät till markförlagda ledningar som bolaget ställde frågan om kommunen var villig att ta över trästolparna.

– Det är ju så att kommunen äger belysningen och elbolaget äger stolparna. Vi väljer alltså att ta över regin och låta belysningsanläggningen leva kvar som i dag, säger Kristian Svärd, projektledare för gatubelysning i Laholms kommun.

Alternativen var att rasera anläggningen eller att bygga en ny enligt Trafikverkets krav.

En ny anläggning skulle kosta upp emot 400 000 kronor, enligt Kristian Svärd.

Senaste gången som trästolparna rötbesiktigades var 2013.

– Då visade det sig att en sträva var rötskadad. I övrigt bedömde man att stolparna skulle klara sig fram till nästa besiktning 2025. Därefter får vi ta ställning till hur det ska se ut i framtiden, säger Kristian Svärd.

”Oroliga för att belysningen skulle försvinna”

Ingvar Birgersson är kassör i Ahla byalag. Han blir positivt överraskad när han får veta att belysningen ska få finnas kvar.

– Vi har pratat en hel del om det i byalaget och vi var lite oroliga för att belysningen skulle försvinna helt. Ahla är en liten ort och det är lätt att våra behov glöms bort, säger han.

Ingvar Birgersson tror dock inte att trästolparna kommer att stå kvar så länge.

– Liksom på andra ställen kommer säkert ledningarna att grävas ner i framtiden. Det är nog ändå det bästa alternativet, säger han.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här